ZF uvádza deväťstupňovú prevodovku!

Nemecký FZ prináša na trh novú automatickú prevodovku s deviatimi prevodovými stupňami pre osobné vozidlá s motorom naprieč. Jej zástavba do vozidiel bude možná aj v prípade pohonu všetkých štyroch kolies, na svoje si prídu aj hybridy.
Vydané  Text: 
ZF Friedrichshafen predstavila ďalší vývojoví skok v konštrukcii prevodových ústrojenstiev – deväťstupňovú automatickú prevodovku, určenú pre osobné vozidlá s priečne uloženými pohonnými jednotkami. ZF ju zatiaľ vyrobila v dvoch verziách, zvládajúcich 280, resp. 480 Nm krútiaceho momentu, veľkou výhodou bude i schopnosť spolupráce s pohonom všetkých štyroch kolies, rozumieť si bude ale aj s hybridmi a systémami štart-stop. Kompaktná stavbou i rozmermi bude vhodná aj pre kategórie malých a mini vozidiel. Najväčšou výhodou zvýšeného počtu prevodových stupňov má byť, v porovnaní so súčasnými 6-stupňovými automatickými prevodovkami, zníženie kombinovanej spotreby až o 16%. Motory majú pri rýchlosti 120 km/h točiť na „deviatke“ iba 1 900 ot./min, teda aj o 700 otáčok menej, ako je tomu dnes. Napriek módnej vlne dvojspojkových mechanizmov je novinka od ZF klasickou automatickou prevodovkou s hydrodynamickým meničom krútiaceho momentu. Vnútri sa nachádzajú štyri planétové súkolesia a šesť radiacich elementov. O dátume príchodu na trh, no ani značkách automobilových producentov, ktorí by sa novinky chytili, zatiaľ nevieme nič. No vzhľadom na fakt, že osemstupňový automat si hľadá svoju cestu len v posledných rokoch, bude ešte chvíľu trvať, kým sa novinky dočkáme v prvom sériovom vozidle.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!