Najhodnotnejšie automobilové značky: TOP 10

Agentúra Millward Brown zverejnila rebríček 100 najhodnotnejších značiek sveta za rok 2011. Samostatnou kapitolou sú výrobcovia vozidiel, ktorým jasne dominovali Japonci. Európa však veľmi nezaostáva.
Vydané  Text: 
Rebríček BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands každoročne vypracováva spoločnosť Millward Brown. V prvej stovke sa nachádzajú značky zo všetkých oblastí priemyslu, jasne ale dominujú informačné technológie. Značky výrobcov automobilov nepatria k najhodnotnejším, napriek tomu sa do tabuľky dostalo až šesť z nich. Agentúra pre ne však vypracovala samostatnú štatistiku, ktorú si môžete pozrieť v tabuľke nižšie. Z nej vyplýva, že s hodnotou 24,2 miliárd dolárov je najdrahšou značkou (nie však spoločnosťou/koncernom) Toyota, čo predstavuje medziročný nárast o 11 percent. Stratu hodnoty v minulom roku mali na svedomí najmä medializované problémy so zasekávajúcimi sa plynovými pedálmi a aféry v USA. Nemecké BMW, napriek tomu, že nedosahuje počty vyrobených vozidiel tak ako niektoré ostatné značky v rebríčku, skončilo druhé s hodnotou 22,4 miliárd dolárov. Tretí je Mercedes, ktorý si pritom polepšil až o 12%. Prekvapením je ale umiestnenie Hondy a Nissanu, ktorí predbehli mamutí Volkswagen a Ford. Audi a Lexus sú so svojou hodnotou voči ostatným na pomerne nízkej úrovni, v porovnaní s prvou Toyotou je približne 6,3x nižšia. Rebríček bol vypracovaný kombináciou spätnej väzby od viac ako 2 miliónov zákazníkov (formou rozhovorov v 30 krajinách), no i finančných výsledkoch zozbieraných od agentúr ako Bloomberg, Kantar Worldpanel či Datamonitor. Pre úplnosť uvádzame i prvú pätku najhodnotenejších značiek celkového rebríčka: 1. **Apple** s hodnotou **153 miliárd $** 2. **Google** s hodnotou **111 miliárd $** 3. **IBM** s hodnotou **100 miliárd $** 4. **McDonald** s hodnotou **81 miliárd $** 5. **Microsoft** s hodnotou **78 miliárd $** Por. Značka Hodnota značky v mld. $ Medziročný vývoj hodnoty 1. **Toyota** 24,198 +11% 2. **BMW** 22,425 +3% 3. **Mercedes** 15,344 +12% 4. **Honda** 14,182 -1% 5. **Porsche** 12,413 +3% 6. **Nissan** 10,072 +17% 7. **VW** 7,408 +6% 8. **Ford** 7,394 +5% 9. **Audi** 3,808 +5% 10. **Lexus** 3,648 nehodnotené **Najhodnotnejšie automobilové značky** Zdroj: Millward Brown








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.