Fotogaléria:Peugeot Onyx vyhral u Louisa Vouittona

Miestny automobilový priemysel zažíva svoje najlepšie časy. Audi u nás dokonca plánuje výrobu svojho luxusného modelu Q8, ktorý príde na trh už v roku 2018. Ako dlho nám to ale vydrží?


Táto správa by mala v prvom rade potešiť zamestnancov, ktorí môžu časom očakávať aj mierne navýšenie platov či rozšírenie pracovných miest. Skutočný dôvod, prečo sa automobilkám naša krajina tak páči, má ale trpkú príchuť. Holým faktom je, že automobilky u nás výrazne šetria na mzdových nákladoch, pričom kvalita výrobkov je na špičkovej úrovni.

Niektorí zamestnanci však odmietajú pracovať za priemerné mzdy a automobilky nevedia nasýtiť potrebné stavy. Ich pozície tak musia nahradiť Rumuni či Bulhari, ktorí sú ochotní pracovať aj za nižšie mzdy. Súčasná situácia tak môže mať aj fatálne následky a zo stredoeurópskeho Detroitu sa razom stane krajina duchov, ktorej priemysel držali práve zahraničné automobilky.

Nič však nie je stratené a zatiaľ sme pre výrobcov zaujímaví. Krajine by výrazne pomohlo cestné spojenie s východným Slovenskom, tak ako aj investori v odľahlejších častiach, kde by zamestnancov uspokojili priemerné mzdy.

Pokračujte na ďalší príspevok »