Fotogaléria:Volvo chystá modelovú ofenzívu

Plány singapurskej automobilky sú odvážne. Do dvoch rokov predstaviť najrýchlejší elektrický hypercar na svete!


A presne viem, čo si myslíte: Takých tu už bolo! A máte pravdu, no väčšina z nich predstavila maximálne tak počítačový render a tlačovú správu plnú superlatívov. Tentoraz sme však na ženevskom autosalóne mohli obdivovať štúdiu s nádherným dizajnom.

Firma Vanda Electrics so sídlom v Singapure využila pôdu ženevského autosalónu na to, aby zaujala publiku štúdiou hypercaru, ktorý prepíše dynamické parametre v oblasti hypercarov. Inými slovami, to, na čo sa pozeráte bude jeden z najrýchlejších elektrošportiakov na svete. Rekordný údaj však nebude predstavovať zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 2,7 sekundy, ale maximálna rýchlosť. Tá by mala presiahnuť 320 km/h a to ešte doposiaľ žiaden elektrický supercar nedosiahol. A tak sú ciele tejto automobilky vskutku ambiciózne.

Najmä s ohľadom na kompetencie tejto firmy v oblasti konštrukcie áut, či elektromobilov. Uznajte, zatiaľ vyrábajú Teda ak nerátame malú elektrickú dodávku so stokilometrovým dojazdom a označením Ant, čo po slovensky znamená mravca, alebo milý retro skúter Minichimp s elektrickým pohonom a dojazdom šesťdesiat kilometrov. A to znamená, že v firme Vanda Electrics sa bude najbližšie dva roky dlho do noci svietiť.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Predstavitelia si túto skutočnosť veľmi dobre uvedomujú a preto oslovila na spoluprácu britský Williams, ktorý má dostatok kompetencií v oblasti stavby monopostov F1. Oni navrhli kompletne plochú podlahu i zadný difúzor a optimalizáciu prítlačných plôch na karosérii a zároveň navrhli pôdorys tak, aby bolo auto dostatočne stabilné. Okrem toho má koncept karbónový monokok a dvoma pomocnými rámami.

Ak by ste do Googlu zadali výraz dendrobium, dozviete sa, že je to kvet, ktorý je národným symbolom Singapúru. A práve jeho rozkvitnutý kvet sa stal základom dizajnu. Do protismeru otvárajúce sa dvere aj strecha vám pôsobia pri čelnom pohľade skutočne ako lupene kvetu. Ešte pôsobivejšie než dizajn je fakt, že takéto usporiadanie je aj praktické. Najmä vyšší pasažieri, ktorí majú problém usadiť sa za volant sa takto môžu bez problémov usadiť.

A interiér je vskutku atraktívny, detaily prešívania sedadiel sú nádherné, odlišná farba je atraktívna, karbónové panely sú dnes už snobskou povinnosťou. A o týchto detailoch musíme písať, napokon technické údaje ako výkon štyroch elektromotorov, či kapacitu batérií umiestnených za chrbtom vodiča a spolujazdca výrobca zatiaľ nezverejnil.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!