Fotogaléria:Opel Ampera, najpredávanejší elektromobil

Tento hyperšport rozhodne nie je pre každého! Sila, ktorá v Pagani pôsobí na človeka, prekonala všetky doterajšie rekordy.


Pri Pagani je dosť ťažké začať, pretože si jednoducho neviete vybrať, ktorá informácia by mala ísť ako prvá. Začnem preto niečím úplne iným, ako parametrami – vzhľadom. Podrobnejšia analýza ukáže zvláštnu spojitosť s novou Octaviou, ktorá je v súčasnosti predmetom širokej diskusie. Ak tipujete svetlá, tak vám gratulujem. Pagani je dôkazom, že rozdelené svetlomety ešte nepatria do minulosti a sú súčasťou mnohých exkluzívnych áut.

Vzhľad talianskeho hyperšportu nemusí lahodiť oku. Jeho prioritou je zabezpečiť dokonalé obtekanie vzduchu okolo auta a pomocou klapiek prispôsobovať prítlak. Interiér je na tom o niečo lepšie. Ten ponúkne luxusné materiály, takmer dokonalé športové sedadlá a unikátnu radiacu páku s priamym pohľadom na prevodový mechanizmus.

Pod krytom motora sa ukrýva motor V12 z dielne Mercedes-Benz, ktorý vyvinie 570 kW (760 koní). Vďaka extrémnemu krútiacemu momentu (1000 Nm) a nízkej hmotnosti, dosahuje preťaženie pri zrýchlení až 1,8G! Presný čas zrýchlenia z nuly na sto ešte nepoznáme, no hravo podlezie trojsekundovú hranicu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Záujemcovia o nový roadster si však musia nechať zájsť chuť. Pagani vyrobí len 99 kusov tohto modelu a všetky sa už podarilo predať. Ak si myslíte, že sa išlo o zimný výpredaj, tak ste na omyle! Za jeden kus si automobilka inkasuje 2 280 000€.

Pokračujte na ďalší príspevok »