Fotogaléria:Spoznajte úplne nový Mercedes triedy E!

Nemecký súboj o korunu kategórie „hot hatch“ jednoznačne vyhrala ingolstadská automobilka. Odpoveďou na 381-koňové A45 AMG je Audi RS3 s maximálnym výkonom rovných 400 koní.


Podľa vzoru limuzíny Audi RS3, ktorá sa predstavila na minuloročnom autosalóne v Paríži a všetkých potešil maximálnym výkonom pod kapotou. Pôvodne mala byť táto verzia vyhradená iba pre limuzínu, no Audi prejavilo lásku aj ku svojmu menšiemu modelu: **RS3 Sportback**, ktoré sa po novom môže pochváliť prepracovaným päťvalcom. V porovnaní s predchodcom získal **33 koní navyše**, čo znamená, že z **0 na 100 km/h šprintuje za 4,1 sekundy** a to je takmer identický čas ako má Jaguar F-Type SVR.

Maximálna rýchlosť je limitovaná na 250 km/h. Ak si priplatíte, **Audi vám odblokuje obmedzovač na 280 km/h.** Pritom v technickom preukaze svieti údaj o priemernej spotrebe na úrovni **8,3 l/100 kilometrov**. O spoľahlivé sa starajú kotúče s priemerom 370 milimetrov vpredu a 310 mm vzadu. Auto roluje na **19 palcových diskoch kolies s pneumatikami o rozmeru 235/35 R19**.

Preraďovanie má na starosti **sedemstupňová dvojspojková prevodovka DSG**, pohon quattro je permanentný, aktívne rozdeľovanie krútiaceho momentu medzi nápravy má na starosti lamelová spojka, systém Audi Drive Select je sériovým vybavením spolu s aktívnou klapkou vo výfuku. Za príplatok je k dispozícii aj športový podvozok. Áno čítate správne, môžete si priplatiť za RS športový podvozok s adaptívnymi tlmičmi.

Opticky dáva svoju výkonovú prevahu RS3 najavo najmä výraznými nasávacími otvormi a ostrejším tvarom predného nárazníka i svetlometmi v štýle Audi A4. Samozrejme nechýba ani strieborná lišta s nápisom quattro. **Svetlá majú LED techniku, systém Matrix LED** je za príplatok. Zozadu identifikujete RS podľa rozmerného zadného spojlera, dvojice oválnych koncoviek výfuku a difúzora.

Interiér je známy z modelu A3, samozrejmosťou sú športové sedadlá, za príplatok si zvolíte farbu aj materiál čalúnenia. **Základná cena 54.600 Euro** je síce za rodinný hatchback veľa, na druhej strane je to v porovnaní Porsche 911 Carrera, ktorá má identickú dynamiku v podstate málo. Verzia Audi RS 3 sedan sa bude predávať za 55.900 Euro. Výber je na vás.

Pokračujte na ďalší príspevok »