Fotogaléria:Bláznivé kupé od Mini

Na autosalóne v Ženeve debutuje vynovená Toyota Yaris 3. generácie s novým motorom a modernejším vzhľadom. Japonci však zapracovali aj na kvalite materiálov a odhlučnení.


Súčasná generácia malej Toyoty je na trhu už takmer sedem rokov a v Ženeve sa predstaví jej ďalší facelift. **Jednou z najväčších slabín tohto modelu bol práve malý motor o objeme 1,33 l, ktorý nedisponoval adekvátnym výkonom a bolo ho nutné vytáčať do vysokých otáčok.**

Toyota sa ho konečne rozhodla nahradiť novým motorom. **Atmosférický motor s objemom 1496 cm3 má výkon 111 k (82 kW) a krútiaci moment 136 Nm pri 4400 obr./min.** V porovnaní s jednotkou 1.33 l, zrýchľuje z 0 na 100 km/h o 0,8 sekundy rýchlejšie (11,0 namiesto 11,8), a pri prebiehaní na piatom rýchlostnom stupni z 80 na 120 km/h získate viac ako jednu sekundu k dobru (17,6 namiesto 18,8 s). Toyota tiež dosiahla s novým motorom veľmi slušnú účinnosť až 38,5 percenta. Podarilo sa to použitím vysokého kompresného pomeru 13,5:1, chladením recirkulácie výfukových plynov (EGR), ako aj rozšíreným systémom variabilného časovania ventilov, ktoré umožňujú prechod z Ottovho cyklu k Atkinsonovho cyklu pre zabezpečenie optimálnej účinnosti v rozličných podmienkach jazdy.

**Balíček aktívnych bezpečnostných systémov Toyota Safety Sense bude po novom dostupný už v základnej výbave.** Zahŕňa bezpečnostný systém na predchádzanie kolíziám PCS s funkciou automatického brzdenia (AEB), automatické diaľkové svetlá (AHB) a varovný systém nežiaduceho vybočenia z jazdného pruhu (LDA), ako aj – v stredných a vyšších verziách výbavy – systém rozpoznávania dopravných značiek.

Aký by to bol facelift, keby nedošlo k úprave vzhľadu? **Yaris preto prináša** **nový dizajn prednej a zadnej časti auta.** Maska má výraznejšiu štruktúru s dôrazom na vodorovné línie, ktoré zvýrazňujú nižšie položené ťažisko. Malé zmeny nájdeme aj v zadnej časti, kde došlo k úprave vzhľadu zadných svetlometov, ktoré zasahujú až do krytu batožinového priestoru. V závislosti od verzie výbavy môžu byť zadné svetlomety s LED diódami.

**Interiér dostal kvalitnejšie materiály a nové farebné rozlíšenia.** Trojuholníková stredová konzola volantu má upravený vzhľad vďaka detailom odtieňa Piano Black. Medzi ďalšie zmeny patria nové prieduchy a modré osvetlenie prístrojov, čo umožní ľahšie a pohodlnejšie ovládať rôzne funkcie pomocou multimediálneho displeja.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.