Fotogaléria:Renault osviežuje Fluence a Thaliu

Nový elektromobil značky Opel chce dojazdom pokoriť Teslu.


Dvojča Chevroletu Bolt sa chystá aj na starý kontinent. U nás sa bude predávať ako Opel Ampera-e a nahradí doteraz predávaný model. Novinku oficiálne predstavia až o pár dní, no Opel už vopred zverejnil niekoľko zaujímavých informácií.

Už teraz je jasné, že nová generácia Ampery zmení svoju tvár aj filozofiu pohonu. Kým súčasná Ampera mohla fungovať ako hybrid, kde spaľovací motor slúžil ako generátor na výrobu elektrickej energie, **novinka sa bude musieť spoľahnúť výlučne na elektrický pohon**. Odkaz elektrickej identity nájdeme aj v upravenom názve, do ktorého pribudlo cez spojovník písmenko e – elektromobil.

Akumulátory sú umiestnené pod podlahou a karoséria je tak položená o niečo vyššie, čo môže evokovať vzhľad malého MPV. Tento spôsob uloženia batérií má aj svoju praktickú stránku, pretože **nedochádza k obmedzeniu vnútorného priestoru pre cestujúcich či batožinu**.

O pohon sa postará elektromotor so slušným výkonom až 150 kW a krútiacim momentom 360 Nm. Vďaka tomu bude môcť tento **4,17 metra dlhý elektromobil** zrýchliť z nuly na sto kilometrov za hodinu za približne **7 sekúnd**. Rýchlosť však bude limitovaná na **150 km/h**.

Akumulátory pozostávajú zo 288 lithium-iónových článkov s celkovou kapacitou **60 kWh**, ktoré dokážu zabezpečiť dojazd až **400 kilometrov na jedno nabitie**. V danej cenovej kategórii tak Ampera-e dojazdom poráža VW e-Golf o 210 kilometrov, Nissan Leaf o 150 kilometrov a o 50 kilometrov aj populárnu Teslu Model 3.

Cena nového modelu by mala byť porovnateľná s Boltom, za ktorý si Chevrolet v USA pýta stojí okolo 30 000 eur.

Pokračujte na ďalší príspevok »