Fotogaléria:Dlhý Fiat 500L na Slovensku

Každý z nás si už niekedy spísal nejaký zoznam. Možno aj na tom vašom sa hrdo vyníma odrážka s názvom kúpa vlastného auta. Či ide o vaše prvé alebo v poradí už piate, určite sa zamýšľate nad otázkou, ako do neho svoje financie investovať čo najzodpovednejšie.


Nakoľko výber toho správneho auta nie je najjednoduchšou záležitosťou, mali by ste rozhodnúť na základe praktických skúseností alebo dať radšej prednosť odporúčaniam odborníkov.

Ste pevne rozhodnutí, že nové auto je tou najsprávnejšou voľbou? Pozrite sa na dôvody, ktoré vás presvedčia o absolútnom opaku.

**4 inteligentné dôvody ku kúpe použitého auta**

**Nižšie náklady** – Staré príslovie tvrdí, že hneď ako dostanete to o čo ste žiadali, hodnota produktu v momente klesá. Už počas prvej minúty kedy sa stanete majiteľom nového auta, klesne jeho cena v závislosti od typu až do výšky 15 %. A jej znižovanie bude pokračovať aj naďalej. Len na polovicu svojej pôvodnej hodnoty sa dostane približne už po 4 rokoch. A až po tomto období, sa krivka poklesu mierne ustáli.

Zdá sa, že v tomto prípade je 3 až 4 ročné ojazdené auto tou správnejšou voľbou. Ale ako nákupom ojazdeného automobilu môžete získať ešte viac?

Je možné, že autá naozaj zbožňujete. Chceli by ste ich otestovať čo najviac ale finančný rozpočet vám to zaručene nedovoľuje? Efektívnym riešením je investícia do približne ročného auta, ktoré vám bude tak ako to nové k dispozícii, kedykoľvek ho budete potrebovať.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

A čo ak zatúžite po úplne inom type? Ak sa ho predsa len rozhodnete predať, strata vo vlastnom imaní bude minimálna alebo absolútne žiadna. Prečo? Do obdobia 4. roku auta s ním nie ste povinný jazdiť na STK ani EK.

Navyše aj medzi ojazdenými autami nájdete také, ktoré disponujú platnou zárukou priamo od ich výrobcov. Jednoznačnou výhodou je ich úspornejšie poistenie, pretože cena týchto áut je na rozdiel od nových podstatne nižšia. Avšak celková hodnota auta je mnohokrát výhodnejšia. Dôkazom je fakt, že za rovnakú sumu nového auta bežnej značky, si pri výbere toho jazdeného môžete dopriať o čosi luxusnejšie, s lepšou výbavou aj výkonnejším motorom.

**Udržateľnosť -** Z praktického hľadiska majú ojazdené automobily nielen lepšiu spotrebu paliva, ale sú aj šetrnejšie k životnému prostrediu. Štatistiky automobilového priemyslu potvrdzujú, že vysoká spotreba ako aj výrobný proces nových áut vypustí do ovzdušia 12 až 28 % emisií oxidu uhličitého. Keď sa rozhodnete pre ojazdené auto, dávate akúsi druhú šancu nielen jednému produktu, ale aj celému životnému prostrediu.

**Bohatý výber –** Snívate o BMW 3 z roku 2016? Alebo by ste radšej dali prednosť Audi A7 2012? Ak hľadáte vyslovene nové auto, pravdepodobne budú vaše možnosti značne obmedzené. Ale vďaka ojazdeným autám, si dnes môžete vybrať spomedzi tisícok rôznych značiek aj ľubovoľného roku.

**Spoľahlivosť** – Ak kupujete auto od súkromníka, neostáva vám nič iné ako mu v kvalite auta dôverovať. Dnes už má väčšina autobazárov svoje vlastné webové stránky. Vďaka nim zistíte možné istoty nákupu a produktu v priebehu len niekoľkých minút. To v praxi znamená, že sa na mechanický stav ojazdeného auta môžete spoľahnúť kvôli garancii aj počas niekoľkých rokov.

Jedným z osvedčených internetových portálov je [**AAA AUTO**](http://www.aaaauto.sk/), ktorý svoju serióznosť preukazuje na každom jednom používanom aute. Kontroluje až 107 rôznych parametrov, vrátane najazdených kilometrov. Istotu legálneho pôvodu auta vám garantuje doživotná záruka. Určite treba spomenúť ako sa za posledné roky záujem o používané autá rapídne zvýšil. Dáta ukazujú, že len v júli tohto roku bolo na trhu k dispozícii vyše 37 000 ojazdených vozidiel. Záujemcovia boli ochotní do takéhoto auta investovať sumu v priemere viac ako 13.000 €.

Ak si nie ste aj napriek preukázateľným výhodám skutočne istí, môžete si nechať poradiť cez zákaznícky servis alebo si o jednotlivých typoch prečítať široké spektrum názorov a referencií.

Pokračujte na ďalší príspevok »