Fotogaléria:Králi driftu mieria na Slovensko

Jeep oslavuje 75 rokov od vzniku legendy, ktorá pomohla vyhrať 2. svetovú vojnu.


V roku 1941 došlo k predstaveniu legendárneho modelu Willys. Označenie Jeep vzniklo až v priebehu vojny a presný pôvod je tak trochu záhadou. Populárny pojem bol pôvodne označením vozidla GP (dží-pí), čo znamená „pre všeobecný účel“. Označenie bolo foneticky skomolené tak, že sa z neho stal jeep. Iná teória hovorí, že označenie vzniklo na základe, v tých časoch populárnej, kreslenej postavičky s menom Jeep.

Auto uzrelo svetlo sveta vďaka verejnému tendru americkej armády z roku 1940 na terénne vozidlo. Výberového konania sa zúčastnili až tri značky – Willys-Overland, American Bantam a Ford. Všetky tri vyrobili až 1 500 kusov svojich „džípov“, ktoré absolvovali sériu náročných testov. Najlepšie obstál Willys so svojím modelom MB a tender vyhral.

Označenie Jeep sa oficiálne v názvoch objavilo až po druhej svetovej vojne, kedy sa výrobca vojenských áut rozhodol postaviť autá aj pre bežných obyvateľov. Prvý Civilian Jeep (CJ) vychádzal z originálneho armádneho vozidla. Neskôr na odkaz pôvodného Jeepu nadviazal aj model Wrangler, ktorý tu máme dodnes.

Automobilka sa rozhodla osláviť výročie legendy zaujímavým konceptom, ktorý vychádza zo sériového Wranglera a nesie označenie 75th Salute. Pri pohľade na fotky asi nie je potrebné vysvetľovať, ku ktorému modelu koncept inklinuje. Žiadne dvere, 16-palcové oceľové disky s 32palcovými pneumatikami, olivový odtieň laku a americká vojenská hviezda z druhej svetovej vojny na kapote. Ide o takmer dokonalú modernú reinkarnáciu pôvodného Jeepu.

Wrangler má pod kapotou 3,6 litrový šesťvalec Pentastar v kombinácii so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a pohonom všetkých kolies. Pravdepodobnosť sériovej výroby je veľmi malá. Stále však ide o veľmi originálnu pripomienku auta, ktoré pomohlo vyhrať druhú svetovú vojnu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!