Fotogaléria:Paríž: Mazda 6 aj ako kombi

Štúdia dokazuje, že sedadlo spolujazdca nie je vždy bezpečnejšie.


Asi každý motorista pozná aspoň jednu organizáciu, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou nových vozidiel. Organizácie pristupujú ku každému autu s rovnakým metrom a na ich webovej stránke dokonca nájdeme aj presnú metodiku testov a spôsob prideľovania bodov. Automobilkám tak poskytli presný návod, ako vyrobiť bezpečné auto. Je to ako keď sa učíte na písomku s vopred danými otázkami. Odpovede sa naučíte a zvyšok učiva jednoducho odignorujete.

Automobilky sa preto rozhodla preskúšať americká organizácia IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), ktorá si pre výrobcov prichystala zaujímavú skúšku. Sedem kompaktných SUV s výbornými výsledkami ešte raz postavila proti múru, ale s malým rozdielom. Náraz do prekážky sa konal na spolujazdcovej strane. Navyše si organizácia zvolila jeden z najobávanejších testov, pri ktorom auto narazí v rýchlosti 64 km/h do pevnej prekážky len s 25 percentným prekrytím.

Výsledok? Iba jediné auto obstálo v teste. Hyundai Tucson dokázal zhodnú úroveň bezpečnosti vodiča a spolujazdca. Zvyšok dopadol o niečo horšie s prijateľným alebo priemerným výsledkom. Najhoršie obstála Toyota RAV4, pri ktorej bol dokonca viditeľný aj rozdiel v samotnej konštrukcii medzi pravou a ľavou stranou. Organizáciu výsledky testov zaujali a chce v podobných testoch pokračovať.

Ako to dopadlo?

**Hyundai Tucson**

VODIČ: Dobre

SPOLUJAZDEC:Dobre

Inzercia

Inzercia

**Opel Mokka**

VODIČ: Dobre

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

SPOLUJAZDEC: Prijateľne

**Honda CR-V**

VODIČ: Dobre

SPOLUJAZDEC: Prijateľné

**Mazda CX-5**

VODIČ: Dobre

SPOLUJAZDEC: Prijateľne

**Nissan X-Trail**

VODIČ:Dobre

SPOLUJAZDEC: Priemerne

**Subaru Forester**

VODIČ: Dobre

SPOLUJAZDEC: Priemerne

**Toyota RAV4**

VODIČ: Dobre

SPOLUJAZDEC: Nedostatočne

Pokračujte na ďalší príspevok »