Fotogaléria:Iba imidž Škode Roomster nestačí

Najväčšia slovenská sieť nabíjacích staníc pre elektromobily spoplatnila nabíjanie.


Elektromobilom na Slovensku naozaj nič nepraje. Pri kúpe nedostanete od štátu príspevok a zabudnúť môžete aj na výhody ako bezplatné parkovanie či odpustenie diaľničných poplatkov. Podobné výhody sú pritom v zahraničí samozrejmosťou. Takže pokiaľ nie ste člen Strany zelených alebo celebrita s potrebou zachrániť planétu, tak kúpa elektromobilu u nás nedáva veľký zmysel.

V podstate jediným argumentom pre kúpu elektromobilu boli prevádzkové náklady. Tomu je však koniec, pretože najväčšia slovenská sieť nabíjacích staníc pre elektromobily, GreenWay, spoplatnila nabíjanie.

Symbolické sumy nečakajte. Sto kilometrov jazdy s bežným elektromobilom vás tak môže vyjsť až na 12 eur. To je o niekoľko eur viac ako v prípade benzínového motora s priemernou spotrebou 7,5 litra/100km.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Zaujímavosťou je, že spoločnosť si účtuje, podobne ako mobilní operátori, za každú minútu nabíjania. Doba nabíjania elektromobilu však nie je vždy rovnaká a ovplyvňuje ju napríklad aj teplota. Takže kým v lete vám postačí na nabitie nejakých 40 minút, v zime to môže trvať aj o 15 minút dlhšie.

Základná sadzba predstavuje 50 centov za minútu. Existujú aj iné programy, pri ktorých je cena za minútu nabíjania síce nižšia, ale mesačne si musí vodič platiť paušálny poplatok vo výške od 19 do 69 eur.

Majitelia elektromobilov sú samozrejme nervózni, no stále je tu možnosť bezplatného nabíjania. Pre verejnosť sú dostupné nabíjacie stanice ZSE (západné Slovensko), VSE (východné Slovensko) a vlastníci Tesly majú k dispozícií aj Supercharger pri Zvolene.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »