Fotogaléria:Honda ukázala znovuzrodenú legendu NSX

Maloobjemové motory už nie sú na smiech. Nový trojvalec v Octavii prekvapí výkonom aj spotrebou paliva.


Ešte pred niekoľkými rokmi sme sa smiali autám, ktorým pod kapotou pracovali tri valce. Bol to hendikep na ceste. Akýsi nepodarený vtip bez výkonu o objeme krabičky detského džúsu. Vývoj však napreduje priam neskutočným tempom. Európske normy a snaha znižovať spotrebu paliva prinútila technikov azda každej automobilky zamyslieť sa nad ďalším vývojom nových motorov.

Kým Mazda sa rozhodla pohrať sa s váhou a kompresiou pri atmosférických motoroch s väčším objemom, Volkswagen prišiel so znižovaním objemu pri zachovaní vysokého výkonu – downsizingom. Ďalšou obeťou downsizingu sa stal jeden z najobľúbenejších modelov u nás. Škoda Octavia dostala litrový trojvalec. Už sa ale nie je čomu smiať. Nový motor prekvapí výkonom aj spotrebou paliva.

Po prvý krát v histórii tohto modelu sa pod kapotou objavuje trojvalec . Ide o turbom preplňovaný benzínový motor 1.0 TSI s výkonom 85 kW/115 k a krútiacim momentom 200 Nm. Ten má nahradiť starší štvorvalec 1.2 TSI. Parametrami ho trojvalec poráža takmer na každom fronte. Poskytne lepší výkon (+4 kW) aj krútiaci moment (+25 Nm). Okrem toho môže Škoda argumentovať aj nižšou spotrebou paliva a počtom emisií na kilometer. Motor 1.0 TSI podľa aktualizovaného cenníka začína na sume 16 510 eur (liftback). Litrový turbomotor prekvapujúco nebude základnou motorizáciou Octavie. Tou aj naďalej ostáva 1.2 TSI (63 kW/86 k).

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Okrem novej motorizácie dostala Octavia aj nové prvky výbavy. Zadnú parkovaciu kameru bude po novom zdobiť ostrekovač, ktorý ju zbaví rôznych nečistôt (+271 €) a milovníci technických hračiek sa určite potešia takzvanému Phoneboxu. Vďaka nemu bude možné bezdrôtové dobíjanie mobilného telefónu v aute(+290 €).

Vodičov však viac potešia adaptívne tlmiče, ktoré budú dostupné pre motorizácie 1.4 TSI, 1.8 TSI a 2.0 TDI. Súčasťou balíka za 975 € je aj možnosť vyberať si z niekoľkých jazdných režimov. Podľa výberu sa upraví aj odozva plynového pedála alebo reakcie automatickej prevodovky.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!