Fotogaléria:Porsche Boxster so slnkom v duši

Treťou generáciou miniauta sa Ford posnaží osloviť širšie publikum.


Ford Ka pozná takmer každý. Obzvlášť prvú generáciu, ktorá svojím dizajnom a „skladnosťou“ zaujala na prelome milénia takmer každého. Ford sa s druhou generáciou snažil nadviazať na predošlé úspechy, no záujmy obyvateľov sa v roku 2008, kedy sa malý Ford predstavil svetu, zmenili. Svetová finančná kríza prinútila ľudí pri výbere auta pozerať na dva hlavné aspekty – cenu a praktičnosť. Ani jeden z nich malá „fordka“ nesplňovala a k predajnému úspechu minulej generácie sa nepriblížila.

Nová generácia sa predstaví už o tri týždne na autosalóne v Ženeve. Z trojdverovej nákupnej tašky sa stane malý rodinný hatchback, ktorý by rád konkuroval autám ako VW Up! či Kia Picanto. Po novom ponúkne päticu dverí a priestrannejší interiér. Za predpokladu, že sa na zadné sedadlá majú posadiť aj ľudia disponujúci dolnými končatinami, musela „fordka“ mierne narásť na dĺžku 3 880 mm (+50 mm).

Pre Európsku klientelu bude k dispozícii výhradne benzínový trojvalec. Konkrétne 1,0 EcoBoost s výkonom od 48-74 kW (65-100 k). Naftový agregát k dispozícii nebude. Auto má byť postavené na platforme určenej pre rozvojové trhy. Môžeme teda očakávať aj nižšiu cenu ako tomu bolo pri minulej generácii.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Samotná výroba už nebude prebiehať v poľskom mestečku Tichy, ale v Indii alebo Brazílii, kde sa pre miestny trh vyrába už od roku 2014. Nová generácia Fordu Ka sa má dostať do predaja už toto leto.

Pokračujte na ďalší príspevok »