Fotogaléria:Husté Audi A1 quattro

Kia chce vlastné autonómne auto. Za týmto účelom vytvorila novú divíziu Drive Wise, ktorá sa bude autonómnym riadením zaoberať.


Raz ročne sa v Las Vegas stretnú technologickí nadšenci z celého sveta, aby mohli zacapkať tie najnovšie hračky zo sveta integrovaných obvodov. Koná sa tam totiž medzinárodná výstava spotrebnej elektroniky, CES. Okrem mobilov, počítačov či televízorov môžeme posledné roky pozorovať aj zvýšený záujem o automobily. Niet divu, veď moderné autá majú pod tapacírom snáď viac káblov, ako Boeing v celom lietadle. Synchronizovaný orchester čidiel, senzorov a kamier nad nami neustále drží ochrannú ruku, ale zároveň trestá za každé porušenie pravidiel všemožnými vibráciami, či svetielkami na palubnej doske. Nie každý túto výchovu akceptuje a radšej si asistentov natrvalo vypne. Ak do tejto skupiny patríte, tak vás určite nepoteším. CES 2016 totiž ukázal, akým smerom sa budú technológie a asistenčné systémy v autách uberať.

Kia na CES 2016 predstavila spustenie svojej novej divízie Drive Wise. Tá bude pracovať na vývoji a testovaní rôznych asistenčných systémov, ktoré sa neskôr objavia aj v produkčných modeloch značky. Kia si dala záväzok, že do roku 2030 prinesie plnohodnotné autonómne riadenie do svojich modelov.

Okrem autonómneho riadenia sa bude divízia zaoberať aj užívateľskému rozhraniu, ktoré by malo byť schopné prispôsobiť sa vodičovi po zoskenovaní odtlačku prstu na základe vopred nastavených parametrov. Nemalo by chýbať ani ovládanie gestami.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Všetky vyššie spomínané technické hračky sa budú testovať v Nevade na elektrickej verzii modelu Soul. Prvé autá s čiastočným autonómnym riadením by sa mali na cestách objaviť do roku 2020.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!