Fotogaléria:Bratislava 2009: Lexus RX 450h

Dodatočný adrenalín k výkonu 750 koní pridá jazda s otvorenou strechou.


Lamborghini Aventador LP 750-4 SuperVeloce Roadster, tak znie celé meno novinky, ktorú Lamborghini oficiálne predstavilo pri tohtoročnej Concours d’Elegance v Pebble Beach. Už samotná dĺžka označenia dáva vedieť, že sa nejedná o obyčajný automobil, ale o pravého talianskeho šľachtica zo Sant’Agata Bolognese. O výnimočnosť roadsteru sa Lamborghini tiež patrične postará, celkom nevznikne viac ako 500 kusov.

Dôvodov, prečo by ste sa mali o jeden kúsok z limitovanej série uchádzať, je hneď niekoľko. Okrem úchvatného dizajnu, ktorého ostré línie dokonale zhmotňujú emócie a brutalitu Lamborghini vlastné, ide predovšetkým o atmosférický dvanásťvalec s objemom 6,5 litra. Jeden z posledných mohykánov dnešnej doby má za účelom rolovania asfaltu v horúcich letných dňoch k dispozícii výkon 552 kW (750 koní) pri 8 400 ot./min, len o 100 otáčok vyššie potom leží obmedzovač. Krútiacim momentom síce nemôže súperiť s preplňovanými konkurentmi, avšak 690 Nm možno považovať za viac ako dostatočnú hodnotu.

Rovnako ako v prípade Aventador SV kupé motoru sekunduje 7-stupňová dvojspojková prevodovka a pohon všetkých kolies využívajúci systém Haldex 4. generácie. Adaptívne tlmiče sú plnené kvapalinou, ktorej tuhosť možno za pár milisekúnd meniť pôsobením elektrického prúdu či magnetického poľa. Nechýba ani Lamborghini Dynamic Steering, pod ktorým sa skrýva riadenia s premenlivým prevodom.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Verzia SuperVeloce je oproti štandardnému roadsteru nielen výkonnejšia (+50 koní), ale vďaka rozshiahlemu použitiu karbónu tiež o 50 kg ľahšia. So suchou hmotnosťou 1 575 kg dosiahol rekordný pomere 2,1 kg na jedného koňa výkonu. V praxi to znamená šprint z 0 na 100 za 2,9 sekundy, z 0 na 200 za 8,8 sekundy as vetrom vo vlasoch môžete prekročiť métu 350 km/h.

Aventador SV Roadster dorazí k zákazníkom na začiatku roku 2016 za cenu 357 tisíc eur bez dane. Obmedzená produkcia však záujemcom zabezpečí, že sa bude jednať o dobrú investíciu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »