Fotogaléria:Fascinácia: Bentley Arnage Final Series

Spoločnosť ZF, známa predovšetkým výrobou prevodoviek, predstavila vlastné mestské vozidlo ako ukážku použitia moderných technológií v praxi.


Nemeckú spoločnosť ZF Friedrichshafen AG pozná motoristický svet predovšetkým ako výrobcu špičkových prevodoviek pre osobné automobily, ktoré využíva napríklad Ford a BMW. Portfólio produktov ZF je však oveľa širšie a zahŕňa napríklad riešenia pre podvozky, riadenia, ale aj elektronické systémy.

Ako môžu nové ponúkané technológie pracovať dohromady, ukázalo ZF so svojím konceptom zvaným Advanced Urban Vehicle (AUV – pokročilé mestské vozidlo). Spoločnosť uvádza, že vozidlo vyvinula úplne sama, možno však rozoznať, že ako základ poslúžila karoséria bežného Opla Agila.

**Ovládateľnosť nadovšetko**

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Hlavnou prednosťou mestského vozidla by mala byť predovšetkým manévrovateľnosť, nie je preto prekvapením, že ZF pri svojom koncepte vsadilo práve na ňu. Novinkou je špeciálna predná náprava, ktorej kolesá sa dokážu „vykĺbiť“ až do uhla 75 stupňov – vďaka tomu má auto priemer otáčania menej ako 7 metrov.

O pohon sa starajú dva nezávislé elektromotory umiestnené na zadnej náprave. Vďaka vektorovaniu krútiaceho momentu je ďalej zvýšená ovládateľnosť v stiesnenej mestskej prevádzke. Pohonné jednotky sú umiestnené priamo pri kolesách a každá disponuje výkonom 40 kW. Maximálna rýchlosť 150 km/h zabezpečuje, že sa miniauto nestratí ani na diaľnici.

**Cloud v akcii, volant ako prostriedok komunikácie**

Automatické parkovanie sa stáva pomaly štandardom, ZF AUV vie však zaparkovať úplne samo aj bez posádky, ktorá s vozidlom komunikuje pomocou inteligentného telefónu či hodiniek. Vodič jednoducho vystúpi a auto si samo nájde parkovacie miesto na parkovisku.

Systém ZF PreVision Cloud Assist využíva GPS a internetové dáta k neustálemu zisťovaniu polohy a rýchlosti vozidla a podľa aktuálnych informácií vyhodnocuje najvhodnejší trasu k cieľovej destinácii. Odporúčanú rýchlosť, respektíve mieru akcelerácie vodičovi auto sprostredkováva prostredníctvom volantu, ktorý je vybavený malým displejom. Či má vodič skutočne ruky na volante a venuje sa riadeniu, sledujú snezory umiestnené na venci volantu.

Hoci sa ZF Advance Urban Vehicle do výroby nechystá, ako výkladná skriňa popredného výrobcu v automobilovom priemysle dobre predpovedá, s akými technológiami sa v blízkej budúcnosti stretneme v sériových vozidlách.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.