Fotogaléria:BMW posúva M do terénu

Samsung vyvíja technológiu, ktorá sprehľadní kamión pre vozidlá idúce za ním. Vďaka sústave kamier a obrazoviek budú mať vodiči vždy prehľad o dianí pred nimi.


Kto sa už niekedy so svojím vozidlom ocitol na úzkej ceste za pomalším kamiónom, iste potvrdí, že sa nejedná o zrovna príjemný zážitok. Nákladné autá s prívesom sú skrátka príliš veľké a v závese idúcim automobilom dokážu takmer dokonale zablokovať výhľad. O dianie na ceste sa tak ostatní vodiči môžu iba domnievať.

Dlhodobá pomalá jazda za vysokým objektom blokujúcim výhľad býva vodičom nepríjemná, často sa teda odhodlajú kamión predbehnúť. Tu však vstupuje do hry veľmi obmedzený výhľad pred kamión a tiež značná dĺžka predbiehanej súpravy. Koľkokrát nie je nutné predbiehať ani s povestnou Fabiu 1.2 HTP, aby sa z manévru stala nechcená dráma, v horšom prípade dokonca nehoda s protiidúcim vozidlom.

S šikovným a pritom pomerne jednoduchým riešením, ktoré predbiehanie kamiónov uľahčí, prichádza juhokórejský výrobca elektroniky Samsung. Zariadenie zvané Safety Truck sa skladá z videokamery v prednej časti súpravy a štvordielnej obrazovky na zadnom čele prívesu. Bezdrôtová kamera vybavená nočným videním sníma dianie pred kamiónom a premieta ho na zadnej obrazovke. Vozidlá idúce za kamiónom tak majú vždy prehľad o dianí pred nimi, kvalitu obrazu displejov môžete zhodnotiť sami na videu:

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

![6GNGfse9ZK8](http://img.youtube.com/vi/6GNGfse9ZK8/0.jpg)

Technológia je zatiaľ vo fáze vývoja, úspešné testovanie podľa Samsungu už prebehlo v Argentíne. Ďalším krokom teraz bude získanie potrebných povolení pre použitie zariadení v bežnej prevádzke. Dúfajme, že sa vďaka Safety Trucku podarí ďalej znížiť počty mŕtvych na cestách. Úspech technológie bude spočívať predovšetkým v ochote dopravcov do zariadenia investovať …

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.