Fotogaléria:Ženeva 2009: Volvo S80

Možno predsa nie sú elektrické vozidlá nevyhnutné. Audi ukázalo, že je schopné syntetizovať naftu z vody a atmosféry.


Proces výroby zahŕňa ohrievanie vody na 800 stupňov Celzia, čo vytvára paru. Elektrina ohrieva vodu a výsledkom vysokej teploty elektrolýzy je vodík a kyslík. Kyslík sa uvoľní, pričom sa vodík skombinuje s oxidom uhličitým, získaným z atmosféry. Pod vysokým tlakom a teplom sa tieto dve látky syntetizujú a vzniká tak kvapalina známa pod názvom „blue crude“ (modrá ropa/surovina). Audi ju nazvalo e-diesel.

Nateraz je e-diesel stále zmiešavaný s tradičnou naftou, no potencionálne by sa mohol využívať ako normálne palivo. Audi vyhlasuje, že je e-diesel bezsírnatý, má vyššie cetánové číslo a do ovzdušia sa uvoľní len toľko CO2, koľko potrebovali na jeho výrobu. Prvých 5 litrov bolo natankovaných do Audi A8 3.0 TDI, ktoré patrí spolkovej ministerke pre vývoj a výskum, Johanne Wankeovej.

Audi a Sunfire tvrdia, že je účinnosť procesu vytvorenia e-dieselu má efektivitu 70%. Odhadujú, že akonáhle spustia produkciu, bude cena jedného litra porovnateľná s bežnou naftou a to od 1,00 do 1,50 eura za liter.

Pokračujte na ďalší príspevok »