Fotogaléria:Lexus IS uvedený na slovenský trh

Nemecký zväz motoristického športu rozhodol o obmedzení rýchlosti na jednom z najslávnejších pretekárskych okruhov sveta, severnej slučke Nürburgringu.


Stalo sa tak po nedávnej nehode, pri ktorej neovládateľný voz vyletel mimo trať a zabil jedného z divákov. Obmedzenie má platiť aj priamo počas pretekov! Nürburgring, konkrétne jeho časť nazývaná Nordschleife (severná slučka), patrí medzi miesta, kde sa písala automobilová história. Pretekársky okruh v západnej časti Nemecka meria 20,832 km, kvôli jeho náročnosti sa prezýva Zelené peklo.

Svoju prezývku bohužiaľ potvrdil pri nedávnej nehode, keď jeden z pretekárov so svojím Nissanom GT-R Nismo stratil prítlak a vyletel mimo trať. V jeho ceste sa však nachádzal jeden z divákov, ktorý zrážku s letiacim vozidlom neprežil. Iróniou osudu sa všetko stalo na mieste zvanom Flugplatz, ktoré je známe práve nebezpečnými preletmi cez horizont.

![5quxhNEio_g](http://img.youtube.com/vi/5quxhNEio_g/0.jpg)

V reakcii na túto udalosť nemecký zväz motoristického športu vydal súbor dočasných opatrení, ktoré by ďalším nešťastiam mali zabrániť. Okrem obmedzenia diváckych miest v nebezpečných oblastiach vrátane spomínaného Flugplatz zahŕňa tiež kroky pomerne kontroverzné.

V celkom štyroch úsekoch bude zavedená maximálna povolená rýchlosť, v sekciách Flugplatz, Schwedenkreuz a Antiniusbuche na 200 km/h, v Dottinger Hohe potom 250 km/h. Rýchlosť bude priamo kontrolovaná pomocou GPS a prekročenie trestané prísnymi sankciami. U najvýkonnejších kategórií pretekárskych vozidiel, ako je napríklad GT-3, tiež dôjde k zníženiu maximálneho výkonu o 5%.

Je jasné, že usporiadatelia sa musia snažiť o maximálnu bezpečnosť, avšak opatrenia v podobe maximálnej povolenej rýchlosti na pretekárskom okruhu pôsobia trochu zvláštne. Z motoristického športu sa tak aj naďalej vytráca napätie, vzrušenie z nebezpečenstva a túžba prekonávať seba samého, ktorá v minulosti lákala bezpočet divákov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!