Pracovníci Tesly šírili citlivé zábery majiteľov áut, vrátane majetku Elona Muska

Videli sme do garáží ľudí a ich súkromných nehnuteľností, povedal zamestnanec Tesly pre agentúru Reuters.

Vydané  Text: 

Tesla Inc. uisťuje svoje milióny majiteľov elektrických áut , že ich súkromie „je a vždy bude pre nás nesmierne dôležité“. Kamery, ktoré zabudováva do vozidiel na pomoc pri riadení, uvádza na svojej webovej stránke, sú podľa slov automobilky „od základov navrhnuté tak, aby chránili vaše súkromie“, uvádza [denník Automotive News Europe](https://europe.autonews.com/automakers/tesla-workers-circulated-sensitive-images-recorded-customer-cars).

Podľa rozhovorov agentúry Reuters s deviatimi bývalými zamestnancami však medzi rokmi 2019 a 2022 skupiny zamestnancov Tesly súkromne zdieľali prostredníctvom interného systému správ niekedy vysoko citlivé a invazívne videá a fotografie zaznamenané kamerami automobilov zákazníkov.

Má ísť napríklad o video muža, ktorý k svojmu automobilu pristupoval nahý, o dopravnú nehodu, pri ktorej bolo vozidlom zrazené dieťa na bicykli, ale aj majetok Elona Muska, aktuálneho generálneho riaditeľa automobilky Tesla. Na uniknutých záberoch mal byť filmový automobil Lotus Esprit s prezývkou Wet Nellie, ktorý sa objavil vo filme o Jamesovi Bondovi z roku 1977 „The Spy Who Loved Me“, ktorý Musk získal prostredníctvom aukcie v roku 2013 za takmer milión amerických dolárov. Musk agentúre neodpovedal na žiadosť o komentár. Medzi ďalšími takto zdieľanými obrazovými materiálmi mali byť pomerne bežné zábery z vonkajších kamier, ktoré nemožno považovať za prehrešok proti ochrane osobných údajov zákazníkov.

Zistenia agentúry Reuters však narúšajú vyhlásenie spoločnosti Tesla o bezpečnosti údajov od zákazníkov. Spoločnosť vo svojom na internete dostupnom vyhlásení Tesla „Oznámenie o ochrane osobných údajov zákazníka“ uvádza, že „nahrávky z kamier zostávajú anonymné a nie sú spojené s vami ani s vaším vozidlom“.

Identifikovať majiteľa vozidla podľa okolia vozidla je však pomerne jednoduché: „Videli sme do garáží ľudí a ich súkromných nehnuteľností,“ povedal jeden z bývalých zamestnancov. „Povedzme, že zákazník Tesly mal vo svojej garáži niečo, čo bolo (pre neho) charakteristické, viete, ľudia by takéto veci zverejňovali.“ Príkladom je práve majetok Elona Muska zmienený vyššie.

Približne od roku 2016 Tesla zamestnávala stovky ľudí v Afrike a neskôr v USA, aby označovali obrázky, aby pomohli svojim autám naučiť sa rozpoznávať chodcov, pouličné značky, stavebné vozidlá, garážové brány a iné predmety, s ktorými sa stretávajú na cestách alebo v domoch zákazníkov. Aby to dosiahli, mali výrobcovia údajov prístup k tisíckam videí alebo obrázkov zaznamenaných kamerami v aute, ktoré si mohli prezerať a identifikovať objekty.

Tesla tento proces stále viac automatizuje a minulý rok zatvorila centrum pre označovanie údajov v San Mateo v Kalifornii. V Buffale v štáte New York však naďalej zamestnáva stovky výrobcov označovania údajov.

### Nie Tesla, ale jej zamestnanci
Sedem bývalých zamestnancov ďalej agentúre Reuters povedalo, že počítačový program, ktorý používali pri práci, mohol informovať aj lokalizovať nahrávky, čo by potenciálne mohlo odhaliť, kde žil majiteľ Tesly.

„Úprimne povedané, bolo to porušenie súkromia. A vždy som žartoval, že by som si nikdy nekúpil Teslu, keď som videl, ako sa k niektorým z týchto ľudí správali,“ povedal jeden bývalý zamestnanec, ktorý sa na porušovaní ochrany osobných údajov mal podieľať. Jeho svedectvo tak vyznieva nielen pokrytecky, ale možno ako vymyslené kvôli medializácii a poškodeniu značky.

„Niekedy som rozmýšľal, či títo ľudia vedia, že to vidíme,“ povedal jeden z nich. „Niekedy som videl nejaké škandalózne veci, viete, ako keby som videl intímne scény, ale nie nahotu,“ povedal ďalší. „A určite tam bolo veľa vecí, ktoré by som nechcel, aby niekto vedel o mojom živote.“

Agentúre Reuters sa nepodarilo získať žiadne zo zdieľaných videí alebo obrázkov. Bývalí zamestnanci tvrdili, že si ich neponechali. Spravodajská agentúra tiež nedokázala určiť, či prax interného zdieľania nahrávok, ku ktorému došlo v niektorých pobočkách Tesly ešte minulý rok, dnes pokračuje alebo ako bola rozšírená.


Zdroje:  AUTOVINY.SK








Pokračujte na ďalší príspevok »