Túto chybu robí až polovica vodičov! Riskujú nielen pokutu, ale aj zbytočnú nehodu

Pri jazde v zimnom období by sme mali venovať zvýšenú pozornosť správnemu nastaveniu svetlometov.
Vydané  Text: 
Nachádzame sa v ročnom období, pre ktoré sú typické zhoršené poveternostné podmienky aj viditeľnosť. **Obzvlášť počas jesene a zimy mnohí pripomínajú zásadu „vidieť a byť videný“ na cestách.** Pravidelne sa však stretávame s motoristami, ktorí šoférujú auto s vypálenými žiarovkami, zle nastavenými svetlometmi či dokonca úplne bez svetiel. ### AUTOMATICKÉ SVETLOMETY SÚ ZRADNÉ Problémy vytvárajú aj moderné vozidlá s automatickým svietením. To dokáže samočinne rozsvecovať príslušné svetlomety na základe intenzity svetla v okolí. Táto vychytávka funguje bezchybne v tuneloch a pri západe/východe slnka. **Automatické svietenie však má svoje pevne stanovené limity.**
Automatický režim svietenia vie byť miestami zradný, je správne naštudovať si jeho funkčnosť pred jazdou.
Zásah vodiča je potrebný v prípade **hmlistého počasia, ktoré systémy nedokážu rozlíšiť.** Časť motoristov sa tak počas hmly spolieha na automatické svetlomety, ktoré pri dostatočnej intenzite svetla cez ponechávajú aktivované len denné svietenie vpredu, čo zbytočne zvyšuje riziko vážnej nehody. **V prípade niektorých značiek nie je systém automatického rozsvecovania svetlometov prepojený so stieračmi a počas dažďa nedochádza k aktivácii plnohodnotného stretávacieho režimu.** V tomto zmysle apelujeme predovšetkým na majiteľov vozidiel Hyundai a Kia, ktorých počas zhoršenej viditeľnosti stretávame najčastejšie len s aktívnym denným svietením. Automobily značiek Hyundai a Kia navyše nevidieť ani zozadu, pretože zadné obrysové svetlá zostávajú pri dennom svietení vypnuté.
### AKO SPRÁVNE SVIETIŤ Obľúbené **LED denné svietenie smie vodič využívať výhradne počas dňa za nezníženej viditeľnosti.** Nezáleží na tom, či je zima alebo leto. Ak počas dňa v akomkoľvek ročnom období klesne viditeľnosť, napríklad začne pršať alebo snežiť, **je povinnosťou vodiča dbať na svietenie stretávacími, prípadne aj hmlovými svetlami.** Predné svetlomety do hmly a zadné svietidlá do hmly vodič smie použiť len za hmly, sneženia alebo za dažďa. V opačnom prípade musia zostať vypnuté tak, aby sme neoslepovali okoloidúcich vodičov. **Diaľkové svetlomety používame na neosvetlených úsekoch v noci, mimo zastavaného územia.** Za nesprávne použitie svetiel udeľujú policajti **pokutu v blokovom konaní vo výške do 50 eur,** prípadne viac v závislosti od situácie. Službukonajúci policajt vám okrem pokuty za nesprávne použitie svetiel môže udeliť aj ďalšie pokuty, ktoré priamo súvisia s nesprávnou či nebezpečnou prevádzkou vozidla. ### SYMBOLY SVETLOMETOV:
Základné grafické zobrazenie vonkajšieho osvetlenia auta.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.