Poradíme vám, ako zaparkovať v Bratislave úplne zadarmo už 500 metrov od centra!

Táto novinka poteší každého motoristu v Bratislave.
Vydané  Text: 
Veľké záchytné parkoviská Park n Ride fungujú v zahraničí už desaťročia a konečne prichádzajú aj do nášho hlavného mesta. Ich spustenie súvisí so zavedením prísnejšej parkovacej politiky s rezidentskými zónami. **Do hlavného mesta však každý deň cestujú za prácou a oddychom aj ľudia z priľahlého okolia.** Väčšina z nich nemá v hlavnom meste trvalý pobyt, a teda ani nárok na rezidentské parkovanie v jednej zo zavedených zón. ### ZATIAĽ BEZPLATNE PRE VŠETKÝCH Po novom budú môcť návštevníci mesta odstaviť svoje vozidlo na jednom zo záchytných parkovísk s označením P+R (Park n Ride). Tie sa nachádzajú v blízkosti autobusových alebo električkových zastávok s napojením na linky do centra mesta. **V tejto súvislosti došlo tiež k posilneniu intervalov MHD.** V oblastiach pri parkoviskách P+R jazdí verejná hromadná doprava v špičke každé 2 – 3 minúty, vďaka čomu nebudú musieť motoristi zdĺhavo čakať na spoj do centra. Príkladom môže byť aj nové parkovisko v Rači na Komisárkach. *„Toto parkovisko bola v podstate len zelená lúka. Nevedeli sme, že pod trávou sú betóny…Dnes máme tento priestor prenajatý, máme tu kamery, máme tu svetlá a zadarmo tu môže zaparkovať 160 áut,“* vysvetľuje primátor hlavného mesta, Matúš Vallo.
### AJ PRI CENTRE Okrem vytváranie úplne nových miest pre prichádzajúcich vodičov **mesto postupne rekonštruuje už existujúce parkoviská s navýšenou kapacitou, osvetlením a jednotným značením P+R.** Najbližšie pri centre sa nachádza parkovisko Černyševského s kapacitou 59 miest a priamym napojením na MHD. Pomerne blízko môžu motoristi nájsť aj P+R Macharova, odkiaľ sa do **centra prostredníctvom verejnej dopravy dostanete už za 3 minúty.** Ako naznačuje oficiálna mapa, sieť Park n Ride sa bude postupne rozširovať, pričom onedlho budú spustené parkoviská na Zlatých pieskoch, pri Janíkovom dvore či ZOO.
## CHÝBA MERAČ OBSADENOSTI Na Google Maps nové parkoviská zatiaľ nenájdete, pre vyhľadanie polohy budete musieť navštíviť stránku [PAAS](https://paas.sk/zachytne-parkoviska/?fbclid=IwAR18qT9SsOw7JdFnzpxNVOohK7v4YuBqHjEyxiXquAVF0SnJX3D_yB46i18), kde sú uvedené presné GPS súradnice. Veríme, že nové záchytné parkoviská do Google Maps pribudnú už čoskoro. **Rovnako nám na stránke chýba ukazovateľ aktuálnej obsadenosti parkoviska,** ktorý by motoristom dopredu oznámil, či sa na mieste ešte nachádzajú voľné miesta. Vodiči by tak nemuseli zdĺhavo pendlovať medzi parkoviskami a dúfať, či s autom nakoniec zaparkujú.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.