Ruská invázia na Ukrajinu zasiahne celý automobilový priemysel. Nebude sa to pritom týkať len cien za autá…

Ruská invázia na Ukrajinu sa výrazným spôsobom dotkne celého automobilového priemyslu. Ceny hliníka a ropy na to okamžite reagovali.
Vydané  Text: 

Vo štvrtok 24.2.2022 sa svet zobudil do čierneho dňa. Rusko po mnohých mesiacoch zhromažďovania bojových jednotiek pozdĺž hranice s Ukrajinou zaútočilo na svojho suseda. Okamžite na to reagoval prakticky celý svet sankciami, ktoré sa však nedotknú len agresívneho Ruska. Podľa analytikov [spoločnosti J.D. Power](https://www.jdpower.com) bude mať táto invázia dopad na celý automobilový priemysel. ### Odhaduje sa pokles predajov nových áut Po dvoch rokoch pandémie COVID-19 zasiahne svetový trh pravdepodobne aj tento agresívny ruský krok. Konzultanti J.D Power a [LMC Automotive](https://lmc-auto.com) vydali v týchto dňoch [prognózu](https://europe.autonews.com/automakers/russias-invasion-ukraine-may-pressure-vehicle-sales-growth), ktorá nie je príliš lichotivá. Podľa ich odhadov sa totiž predpokladané ročné predaje áut prepadnú až o 400 tisíc kusov, na 85,8 milióna. Napriek tomu má ísť o mierny medziročný nárast vo výške 5 %. ### Rekordné ceny hliníka **Samotný konflikt na Ukrajine pritom môže mať negatívny dopad aj na ceny za nové autá**. Tie by mohli začať rásť v dôsledku výpadkov v dodávateľských reťazcoch. **Taktiež má tento konflikt za následok zvýšenie ceny hliníka**, ktorý sa v automobilovom priemysle hojne využíva na výrobu rôznych častí podvozkov, karosérií a v neposlednom rade aj v motoroch. Cena hliníka v dobe písania tohto článku bola podľa [portálu Trading Economics](https://tradingeconomics.com/commodity/aluminum) na čísle **3517 dolárov za tonu**. Ide pritom o historicky najvyššiu cenu.
**Pomerne prudký nárast hodnoty tejto komodity pritom nastal práve v deň samotnej invázie a udelenia svetových sankcií**. Ruská [spoločnosť Rusal](https://g.co/finance/RUAL:MCX?window=5D) je totiž druhým najväčším svetovým distribútorom tohto kovu na svete. ### Ropa Brent na úrovni z roku 2014 **Okrem ceny hliníka sa však invázia výrazným spôsobom odrazila aj na cene ropy**. Jej typ **[Brent](https://tradingeconomics.com/commodity/brent-crude-oil)**, ktorý je spojený práve s ropou dovážanou zo Severného mora, Arfiky, Ruska, Strednej Ázie a Perzského zálivu pre Európu, **mal 24.2.2022 o 10:15 cenu až 105,20 dolára za barel**. Medzitým síce hodnota Brent mierne poklesla, no aj tak je stále v čase písania článku na úrovni 102,12 dolára za barel. Išlo pritom o prvý nárast ceny Brentu na hodnotu nad 105 dolárov za barel od roku 2014.
**Na tento rast samozrejme okamžite reagovali aj ceny pohonných hmôt**. Už počas víkendu stúpli ceny benzínu a nafty v priemere o dva centy za liter. **Pričom na niektorých čerpacích staniciach nie je dnes problém natankovať aj za cenu 1,62 €/liter N95 či 1,53 €/liter nafty**. Okrem spomínaných cien hliníka a ropy sa samozrejme kríza na Ukrajine podpíše aj pod dodávky iných komponentov. Kolega Peter Orosz to zhrnul vo svojom článku, ktorý bol publikovaný 26.2.2022.

Ruský automobilový priemysel je v troskách! Európske automobilky zastavujú výrobu, krajina už pociťuje nedostatok dielov

Vojenský konflikt a sankcie budú mať závažný vplyv na ruský automobilový priemysel.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.