VIDEO: Formula 1 s prevodovkou CVT? Nechýbalo veľa a svet F1 by dnes vyzeral úplne inak!

Viete si predstaviť, žeby takto zneli monoposty F1?
Vydané  Text: 
### Využitie v bežnom aute **Prevodovku CVT už dnes poznáme dobre.** S obľubou ju využíva najmä žnačka Subaru, ale aj mnohé iné japonské automobilky. Ako už naznačuje samotný názov **Continuously Variable Transmission, ide o prevodovku s plynule meniteľným prevodovým pomerom.** Prevodovka obsahuje dve kužeľové remenice spojené remeňom. Kužeľové remenice sa môžu odďaľovať a približovať, čím sa mení ich vonkajší priemer a tým pádom sa mení aj prevod.
Z pohľadu užívateľa je ovládanie rovnaké ako pri automatickej prevodovke, zaradíte D a idete. No prejav je značne odlišný. **Prevodovka CVT drží konštantné otáčky v závislosti od toho, ako máte stlačený plynový pedál.** Prejav motora je potom veľmi podobný variátoru na skútri. **Každý motor, aj ten vo Formuli 1, má isté pásmo otáčok, v ktorom dosahuje maximálny výkon a je najefektívnejší.** V tomto pásme sa snaží čo najviac času držať aj samotný pretekár, a to prostredníctvom radenia pomocou prevodovky. **Pod hranicou ideálnych otáčok väčšinou motor nevyužíva svoj potenciál** na maximum, naopak **nad hranicou ideálnych otáčok už nedosahuje takú efektivitu a krivka výkonu klesá.** To môže byť spojené najmä s väčšími vibráciami, väčším množstvom vygenerovaného tepla alebo nemožnosťou namiešania ideálnej zmesi paliva a vzduchu. Najlepšie si to viete predstaviť na bicykli, kde ste najefektívnejší pri určitej rýchlosti pedálovania. Keď máte príliš ľahký prevod, tak pedálujete príliš rýchlo a vaša energia sa stráca. A naopak, keď máte príliž ťažký prevod, musíte vynaložiť veľa energie, aby ste vôbec pedál pretočili. Predstavte si, že **s prevodovkou CVT by ste mali, či už pri stúpaní alebo klesaní, neustále zaradený stále ten najideálnejší prevod.**
Description: English: Williams Conference Centre (Grove): Williams FW15C of Alain Prost Date: 18 March 2017 Author Morio
### Využitie v kráľovnej motoršportu **Ako prvá s touto myšlienkou došla legendárna stajňa Williams Racing, a to už v roku 1993!** Dominantný monopost FW15C už vtedy využíval elektricky ovládaný podvozok, ABS či kontrolu trakcie, čo spôsobilo absolútnu dominanciu v sezóne 1993.
Zdroj: Youtube
Tím Williams identifikoval hneď niekoľko výhod použitia prevodovky CVT: * využitie optimálnych otáčok, kde motor dosahuje maximálny výkon pri akcelerácii * použitím prevodovky CVT sa odstránila „diera“ po preradení. Keďže sa v 90. rokoch využívali 6-rýchlostné prevodovky s dlhšími prevodmi kvôli vysokej maximálnej rýchlosti, po preradení padli otáčky motora pod ideálne, čím motor dosahoval nižší výkon * možnosť naladenia motora na vyšší krútiaci moment, aj keď by bol dosahovaný len v malom spektre otáčok. Prevodovka CVT by umožnila konštantne držať tieto otáčky pri výjazde zo zákruty. Pri použití manuálnej alebo sekvenčnej prevodovky sa naopak inžinieri snažia o čo najrovnejšiu krivku točivého momentu, kedže jazdec využíva široký rozsah otáčok. Maximálny točívý moment je tak nižší, ale súčasne v širšom spektre otáčok.
### Nedostatky? Použitie CVT prevodovky na závodnom motore malo niekoľko hlavných problémov: * životnosť motora, keďže je síce žiadané využívať maximálny výkon motora, no súčasne neexistuje motor, ktorý by počas celej dĺžky pretekov prežil v maximálnych možných otáčkach. Len pre predstavu, v sezóne 1993 vedeli 3.5-litrové motory V10 dosahovať viac ako 14 000 otáčok. * Ďalším nedostatkom bol **enormný hluk.** Tým, že motor dosahoval neustále maximálne otáčky, bol hluk absolútne ohlušujúci, čo neskôr priznal aj vtedajší testovací jazdec David Coulthard. * Tretím nedostatkom bola samotná spoľahlivosť prevodovky. V 90. rokoch **neboli dostupné materiály na výrobu remeňa, ktorý by vedel preniesť výkon 582 kW ( 780 koní)** motora Renault po dobu celých pretekov. Všetky nedostatky boli nakoniec irelevantné, keďže po dvoch úspešných testoch tímu Williams sa nakoniec **FIA rozhodla použitie prevodovky CVT zakázať.** Záber jedného z testov máme na videu. Viete si predstaviť, žeby takto zneli monoposty F1?




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.