Kuriozita z Bratislavy: Tipnite si, koľko pravidiel porušil tento vodič

Zastaviť nemôžete len tak hocikde na ceste. Ak si zastavenie vynútila porucha, zákon stanovuje určité povinnosti, ako vozidlo riadne označiť.
Vydané  Text: 
Kuriozitka z križovatky Žilinskej, Štefanovičovej a Námestia slobody zo 16. decembra 2021: Tipnite si, čo všetko vodič tohto vozidla porušil. Pomôžeme vám, vyberáme zo Zákona o cestnej premávke č. 8/2009: **§ 25 Vodič nesmie zastaviť a stáť**: * v neprehľadnej zákrute a v jej tesnej blízkosti; * na priechode pre chodcov a menej ako 5 metrov pred ním; * na križovatke a menej ako 5 metrov od jej hranice; * na iných miestach, kde zastavenie alebo státie môže ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky alebo obmedziť jazdu vozidiel a zopár ďalších odsekov a bodov z paragrafov by sa našlo. Je vysoko pravdepodobné, že vozidlo stojace na takto rizikovom mieste bolo výsledkom poruchy. Napríklad akumulátor malého elektromobilu vypovedal službu, prípadne zlyhala elektronika, vtedy si už nevyberiete, kde zastavíte. No v prípade poruchy, ktorá neumožňuje vozidlu pohyb, je potrebné zachovať chladnú hlavu a konať rozvážne. V prvom rade je potrebné **vozidlo zaistiť proti pohybu**, a to obyčajne zatiahnutím parkovacej brzdy (či už ručnej alebo elektronickej), následne si obliecť **reflexnú vestu**, ktorá by mala byť v dosahu zo sedadla vodiča a napokon **vyložiť výstražný trojuholník**, ktorý je súčasťou povinnej výbavy. V obci to má byť 50 metrov za vozidlo, na diaľnici aspoň 100 metrov, ale zákon dovoľuje aj kratšie vzdialenosti, ak je to nevyhnutné. V tomto prípade mal byť trojuholník umiestnený napríklad na priechode pre chodcov na mieste, na ktorom by bol viditeľný pre všetkých vodičov prechádzajúcich cez križovatku. V tomto konkrétnom prípade však vodič vozidla v okolí nebol a okolo vozidla nebol vyložený trojuholník, čo okoloidúcich vedie k špekuláciám, že vodič prenajatého vozidla jednoducho zaparkoval na ceste, prerušil prenájom a išiel preč. Za fotky ďakujeme Dagmare




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!