NOVÝ GENESIS GV80: Iná verzia Kie EV6 a Hyundaiu Ioniq

Nech sa na to pozeráme akokoľvek, nenachádzame zatiaľ dôvod myslieť si, že Genesis ponúkne vyslovene luxusnejší model. Zdá sa, že bude jednoducho „iný“.
Vydané  Text: 
Genesis, luxusná divízia Hyundai, práve odhalila prvé fotografie interiéru a exteriéru ich vstupu na trh s elektrickými vozidlami, modelu GV60 (modelový ročník 2022). Automobil je na prvý pohľad jednoznačný crossover a stojí na koncernovej platforme pre elektromobily, E-GMP. Tlačová správa Genesis opisuje prevažne dizajn vozidla bez toho, aby informovala akékoľvek technické špecifikácie. O nich by sme sa mali dozvedieť v nasledujúcich mesiacoch, ale očakávame, že bude veľmi podobný tomu, čo ponúkajú elektromobily Hyundai Ioniq a Kia EV6. Ide totiž o koncernové trojičky, avšak s odlišným vzhľadom, tým pádom aj rozdielnym charakterom. Zatiaľ čo Hyundai postavil Ioniq ako akýsi obrovský hatchback (s rázvorom až tri metre) a Kia svoj EV6 ako akýsi crossover-kombi, Genesis sa vydal konvenčnejšou cestou a model GV60 je crossover-kupé, respektíve SUV-kupé. Linka strechy si ale vzadu zachováva pomerne veľkú výšku, mala by tak poskytovať dobrý priestor nad hlavouzadných pasažierov. Následne línia profilu mierne klesá, aby bola doslova odseknutá zadnou časťou vozidla s mimoriadne krátkym zadným previsom. Vpredu odlišnosť od ostatných dvoch modelov koncernu pokračuje tiež, dvojúrovňové svetlomety nachádzajú inšpiráciu v ostatných modeloch značky, ako Genesis G70 či GV70, avšak s menšou maskou chladiča. Tá je tu aj tak, hoci ju elektromobil v takejto podobe nepotrebuje. Ďalej je nápadné oplastovanie spodných partií, čo je v prípade značky Genesis novinka. ### Interiér s tradičnými aj modernými prvkami V interiéri vidíme **množstvo fyzických ovládačov a tlačidiel** a veľký široký displej, ktorý kombinuje obrazovky palubnej dosky vodiča a stredovú obrazovku infotainmentu. Interiér je v porovnaní s bežnými automobilmi bohatší o dva displeje, ktoré zastupujú konvenčné bočné spätné zrkadlá. To znamená, že namiesto zrkadiel sú vonku iba vysunuté kamery. V závislosti od miestnych predpisov sa tento prvok nemusí dostať do predaja v každom regióne.
Charakter interiéru sa značne líši od toho, čo nám ponúkajú Kia a Hyundai. Nebránime sa skôr porovnaniu [s elektromobilom Honda E](https://www.autoviny.sk/testy/121247/prva-jazda-s-honda-e-toto-je-nova-legenda), ktorý tiež využíva spojené displeje v tvare tabletu, veľkorysý drevený dekor a rovnaké spracovanie digitálnych spätných zrkadiel. ### Cena a dostupnosť **Elektromobil Genesis GV60** poznáme zatiaľ iba z niekoľkých fotografií a strohých informácií od výrobcu. Očakáva sa, že sa elektromobil dostane do predaja budúci rok, pričom popiera tvrdenie zástupcov značky z roku 2017 o tom, že už v roku 2021 bude v predaji **prvý elektrický sedan Genesis**. Momentálne nevieme, či na takom automobilka vôbec pracuje. V súčasnosti nepoznáme ani cenu modelu Genesis GV60. Vzhľadom k tomu, že na Slovensku značka Genesis oficiálne nie je, nepočítame ani s budúcim uvedením tohto modelu do predaja na našom trhu.

Práve teraz: Kia EV6 dostala kompletný slovenský cenník, zverejňujeme ceny všetkých verzií

Model EV6 ponúkne tri úrovne výbavy, z toho dve, ktoré značka Kia ešte nikdy predtým nemala.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!