V Európskom parlamente pripravujú šialenú novinku. PZP pre elektrické kolobežky!

S rozmachom elektrických kolobežiek rastie aj počet nehôd, ktoré ich nezodpovední vodiči spôsobujú. Vymáhanie škôd je zložité a zdĺhavé, a tak vznikla myšlienka zavedenia povinného PZP.
Vydané  Text: 

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.

Zavedenie povinného zmluvného poistenia (PZP) pre elektrické kolobežky sa na prvý pohľad môže zdať ako šialený nápad. Celkom iné si však o tom určite myslia ľudia, ktorým nezodpovední majitelia kolobežiek spôsobili škodu. S masívnym rozmachom a cenovou dostupnosťou týchto dopravných prostriedkov totiž výrazne rastie počet kolízií a dopraných nehôd. Problémy s užívateľmi elektrických kolobežiek zjavne nemáme iba u nás, v zahraničí už registrujú dokonca aj nehody so smrteľnými následkami. Bolo teda iba otázkou času, kedy niekto dostane nápad problém s vymáhaním škôd vyriešiť klasickým spôsobom, teda zavedením povinného PZP. Otázne samozrejme je, ako bude možné uzatvorenie takéhoto poistenia kontrolovať. **V každom prípade sa už tento nápad stihlo posunúť z roviny úvah do roviny prípravy legislatívneho návrhu.** Európski úradníci už usilovne pracujú na príprave zákona. Prvé informácie naznačujú, že by sa **povinnosť uzatvoriť PZP na elektrickú kolobežku** vzťahovala iba na ťažšie a výkonnejšie stroje. Kde bude hranica, zatiaľ nevedno. Východiskový návrh zatiaľ počíta s tým, že by bolo uzatvorenie PZP povinné na stroje, ktoré dokážu jazdiť rýchlosťou vyššou, než 25 km/h, respektíve ich hmotnosť prevyšuje 25 kilogramov. Okrem toho by bolo povinné aj pre elektrické dopravné prostriedky typu „segway“ s maximálnou rýchlosťou 14 km/h. **Otázkou je, či sa takéto poistenie bude vzťahovať iba na kolobežky, alebo aj na elektrické bicykle.** Ako to nakoniec dopadne a či si majitelia elektrických kolobežiek budú povinný uzatvárať PZP je zatiaľ vo hviezdach. Iniciatíva je zatiaľ iba v začiatkoch, členské štáty EU sa k nej budú mať možnosť vyjadriť. A keďže úradníkom všetko dlho trvá, prvé výsledky skôr ako dva roky očakávať nemožno. Čo si o tom myslíte? Je zavedenia povinného poistenia zodpovednosti za spôsobenú škodu pre majiteľov elektrických kolobežiek dobrý nápad? Boli by ste ochotní si takéto poistenie uzatvoriť? Alebo to považujete iba za ďalšie ťahanie peňazí z vreciek občanov?








Pokračujte na ďalší príspevok »