Diesel neumiera. V Amerike vymysleli revolučný motor so šialenou konštrukciou!

Je reálnou alternatívou pre nákladné autá vodík? Alebo sa vráti nafta? Novinka z Ameriky ukazuje, že nafta ešte ani zďaleka nepovedala posledné slovo.
Vydané  Text: 
Silné slová o elektrických ťahačoch zostávajú už niekoľko rokov iba silnými slovami. Postaviť veľký ťahač s použiteľným dojazdom je stále skôr snom ako realitou. Tesla svoj projekt Semi truck z roka na rok posúva a jej hlavný konkurent, firma Nikola, takmer skrachovala. Zdá sa teda, že reálnou alternatívou pre tento druh vozidiel je skôr vodík. Hoci viacero automobiliek vývoj dieselových motorov s veľkou pompou ukončilo, posledné slovo ani zďaleka nepovedali. ### Čo by ste povedali na motor, ktorý má štyri valce a osem piestov? Toto nie je vtip, toto je realita, ktorá sa narodila v Amerike! Firma Achates Power v spolupráci s firmou Cummins navrhla a vyrobila motor, ktorý má štyri valce a osem piestov. Zaujímavosťou je, že tento netradičný motor bol primárne určený pre tank. Pravdou je, že motor s proti sebe umiestnenými piestami v jednom valci je priestorovo pomerne náročný, a tak sa zatiaľ hodí skôr pre veľké nákladné autá. Riešením je jeho uloženie na plocho.
Dvojica piestov sa teda v spoločnej spaľovacej komore pohybuje proti sebe, vďaka čomu sa dosahuje vysoký kompresný pomer. Dvojtaktný motor navyše nemá hlavu valcov, rozvody a ventily, čo znižuje straty trením. Medzičasom firma vývoj posunula ďalej a vyvinula radový trojvalec so šiestimi piestami s objemom 2,7 litra a namontovala ho do v Amerike veľmi populárneho pick-upu Ford F-150.
Pre zaujímavosť, motor produkuje maximálny výkon 200 kW (273 k) a podľa tvrdenia firmy je motorom s najnižšou spotrebou v segmente. Nižšia spotreba paliva sa logicky pretavila aj v množstve produkovaných emisií. V prípade CO2 je úspora na úrovni 7 percent, no merania NOx priniesli doslova neuveriteľný výsledok. V ich prípad došlo k zníženiu až o 96 percent. ### Testy v reálnych autách ukážu, či má nápad šancu na sériové využitie. Je potešiteľné, že tento veľmi zaujímavý nápad neskončí v múzeu technických kuriozít. Firma ho začne už toto leto testovať v reálnych kamiónoch, ktoré na rozvoz tovaru používa obchodný reťazec Walmart. Ak dopadnú testy dobre je celkom možné, že nás čaká revolúcia v spaľovacích motoroch pre veľké nákladné autá a elektromobilita zostane doménou osobných automobilov.








Pokračujte na ďalší príspevok »