WHO schválilo Toyotu Land Cruiser ako „auto prevoz vakcín“. Má zachrániť až 20% ich množstva pred znehodnotením

Japonská automobilka predstavila Land Cruiser špeciálne prispôsobený na prepravu vakcín do ťažko dostupných oblastí. Je to prvý automobil s chladiarenským systémom na takýto účel, ktorý získal od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) kvalifikáciu PQS (Performance, Quality and Safety). Takto upravený Land Cruiser zvýši dostupnosť vakcín v rozvojových krajinách.
Vydané  Text: 
### Špeciálne vybavené vozidlo Chladiarenské vozidlo vzniklo vďaka spolupráci 3 spoločností – Toyota Tsusho, Toyota Motor Corporation a B Medical Systems. Automobil bol vyrobený na základe terénneho modelu Land Cruiser 78. Auto bolo vybavené chladiacim systémom na prepravu vakcín pri predpísanej teplote od B Medical Systems, model CF850. Chladnička má kapacitu 396 litrov a zmestí sa do nej 400 balení vakcín. Zariadenie je možné napájať priamo z auta počas jazdy, ale má aj vlastnú nezávislú batériu, ktorá vydrží 16 hodín. Systém sa dá tiež nabiť z externého zdroja – elektrickej siete alebo generátora. Takto upravené vozidlo dostalo kvalifikáciu PQS ako zdravotnícke vybavenie v súlade s normami WHO. ### Bezpečnostné normy WHO PQS je systém kvalifikácie lekárskeho vybavenia vyvinutý WHO, ktorý stanovuje štandardy zdravotníckeho vybavenia tak, aby bolo vhodné na výkon činností riadených OSN, agentúr spojených s OSN a popredných charitatívnych a mimovládnych organizácií. Je to veľká výhoda aj pre rozvojové krajiny, ktoré nemajú vlastné štandardizované systémy zdravotníckeho vybavenia.
Chladnička na uskladnenie vakcín
### Ochrana zdravia detí Vakcíny odporúčané pre deti sa zvyčajne musia uchovávať pri teplote od 2 do 8°C. V rozvojových krajinách vyjde približne 20 % vakcín nazmar v dôsledku teplotných výkyvov počas prepravy a distribúcie do nemocníc a na kliniky. Dôvodom je zlá cestná infraštruktúra a nedostatok špecializovaných chladiarenských vozidiel prispôsobených na prepravu liekov. Každý rok zomiera 1,5 milióna detí na choroby, ktorým sa dá zabrániť očkovaním. Jedným z dôvodov je znehodnotenie časti preparátov v dôsledku zlých prepravných a skladovacích podmienok. Chladiarenské terénne vozidlo postavené na základe Toyoty Land Cruiser zvýši účinnosť očkovania a zlepší verejné zdravie v rozvojových krajinách. Vhodne upravený Land Cruiser možno použiť aj na prepravu a distribúciu vakcín na COVID-19 v krajinách so slabo rozvinutou cestnou infraštruktúrou.








Pokračujte na ďalší príspevok »