Volkswagen mení stratégiu. Mestský model ID.1 vraj príde neskôr!

Rodina ID sa utešene rozrastá, po kompaktnom ID.3 na trh práve prichádza crossover ID.4. Ktorý model bude nasledovať? Dočkáme sa cenovo dostupného elektromobilu pre masy?
Vydané  Text: 

Volkswagen berie segment elektromobilov útokom. Po obrovskom úspechu modelu ID.3, ktorý sa na niektorých trhoch už stihol stať najžiadanejším elektromobilom, nasledoval crossover/SUV VW ID.4. Opäť je to však model, ktorý miery skôr na bonitnejších motoristov. Medzičasom sa objavili informácie, že ďalším v poradí bude VW ID.5. Odborníci aj fanúšikovia sa nádejali, že automobilka dostojí svojho mena (Volkswagen = ľudové vozidlo) a na trh uvedie auto, ktoré bude cenou atakovať cenovú hladinu 20 000 €. Prvé správy totiž hovorili o tom, že by sa model ID.3 mohol na trhu objaviť už v roku 2023. Aktuálne sa však zdá, že si budú musieť záujemcovia o mestský model počkať o približne dva roky dlhšie. ### Prečo ten odklad? Dôvodov na to, prečo príde lacný elektromobil od VW na trh neskôr, môže byť hneď niekoľko. Tým najreálnejším je však to, že sa automobilka pri súčasnom stave ponuky a hlavne ceny dostupných akumulátorov na proklamovanú cenu auta dostať jednoducho nevie. Celkom isto vás napadne, že niektoré firmy v Číne lacné elektrické autá vyrábať a predávať dokážu. Treba však dodať, že tieto výrobky sa kvalitou konštrukcie, použitými materiálmi, dielenským vypracovaním, výbavou a úrovňou bezpečnosti štandardom VW ani len nepribližujú. ### Veľké prekvapenie už za dverami? Čo to, hoci nie priamo, môže k téme lacného elektromobilu automobilka prezradiť už 15. marca 2021, na kedy ohlásila konanie podujatia Volkswagen Power Day. Ako už názov naznačuje, podujatie bude zamerané na prezentáciu noviniek v oblasti batérií. Aktuálny vývoj naznačuje, že automobilky ako aj špecializované firmy, pracujú na novej generácii akumulátorov (Solid-state, Li-S…), ktoré by mali byť podstatne lacnejšie, menšie a ľahšie. Je teda logické, že sa Volkswagen mohol rozhodnúť s mestským elektromobilom na novú generáciu akumulátorov počkať. Ich masívna výroba, ktorá sa samozrejme prejaví na cene, mu totiž otvorí vytvorí podstatne väčší manévrovací priestor na to, aby na trh ponúkol zaujímavý a cenovo atraktívny mestský elektromobil.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.