Americký Rivian postaví fabriku v Európe. Vraj už hľadá vhodný pozemok.

Za plánmi automobilky možno hľadať jedného z jej významných investorov. Nosným modelom výrobného programu má byť elektrická dodávka, na vývoji ktorej spolupracuje Amazon.
Vydané  Text: 
Americký startup Rivian začal ako mnoho jeho konkurentov. Amerických zákazníkov omráčil štúdiou obrovského elektrického pickupu a SUV, ktoré za veľkou mlákou milujú. Nasledoval ďalší vývoj a smelé plány o zaplavení trhu. Potiaľto to bol klasický Americký sen, ktorý sníva množstvo podobných firiem. Niektoré z nich už medzičasom stihli skrachovať. Na rozdiel od nich však v prípade Rivianu do hry vstúpil veľký hráč, ktorý firmu podporil nielen finančnou investíciou, ale aj objednávkou 100 000 automobilov. Týmto kľúčovým investorom je Amazon. Firma samozrejme nemá primárny záujem o osobné autá, a tak jej špecialisti začali spolupracovať na vývoji dodávkového automobilu. Podľa aktuálnych informácií už Amazon testuje prvé funkčné prototypy, a tak by spustenie sériovej výroby mohlo byť takpovediac za dverami. Informácia o tom, že sa Rivian obhliada po rozšírení trhu, by tým nabrala na aktuálnosti. Dodajme, že Rivian s Amazon na to idú veľmi pragmaticky. Záujem o takéto aut bude určite výrazne rásť a trh je zatiaľ, na rozdiel od osobných elektromobilov, pomerne prázdny.
O tom, že Rivian nemá v pláne zostať iba v USA, sa hovorilo už dlhšie. Aktuálne však tieto špekulácie potvrdil Bloomberg, ktorý zvykne mať veľmi dobré a hlavne overené informácie. Situácie vraj ešte nie je taká horúca, firma zatiaľ iba hľadá vhodný pozemok. Podľa uniknutých informácií do úvahy prichádzajú tri krajiny – Nemecko, Veľká Británia a Maďarsko. Ak ale zoberieme do úvahy tempo, akým v Nemecku postupuje Tesla, stavať by sa mohlo začať krátko po tom, ako padne rozhodnutie. V novej fabrike by sa podľa očakávania mali vyrábať všetky známe modely, teda nielen dodávka, ale aj pickup R1T a SUV R1S.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.