Máte ju v aute aj vy? Lacná zimná zmes do ostrekovačov môže poškodzovať trysky, tesnenia i lak

Podozrivo nízka cena tekutín do ostrekovačov má svoje úskalia.
Vydané  Text: 
Každý motorista vie, že zmes v ostrekovačoch je rovnocenne dôležitá akémukoľvek inému technickému zariadeniu na automobile. Na trhu dnes rozlišujeme dva hlavné typy zmesí do ostrekovačov, a to zimné a letné. Letné sú obyčajne voňavejšie, zatiaľ čo tie zimné páchnu chemikáliami či ako tvrdý lacný alkohol. Dôvod je prozaický – zatiaľ čo letná zmes môže byť v podstate aj parfumovaná voda s čistiacimi prísadami, zimná zmes má oveľa dôležitejšie využitie. Musí byť schopná rozmraziť snehovú a ľadovú vrstvu na čelnom skle, keď ráno v zimnom období cestujete autom do práce.

Prvýkrát za volantom čínskeho Dongfeng Fengon 5! Má na Slovensku vôbec šancu?

Nedávna **informácia o príchode čínskej automobilky na slovenský trh v nás, pochopiteľne, vyvolala dávku zvedavosti** spojenú s nejasnými očakávaniami. Čínu si totiž zvyčajne spájame s Mao Ce-tungom či lacnými napodobneninami z AliExpressu. Ani bližší pohľad na ich nedávnu automobilovú minulosť v nás nevyvolal presvedčenie, že by Dongfeng mohol konkurovať zavedeným európskym, japonským či kórejským modelom. Nemali by sme... Prečítať celé

Niekedy čelné sklo ani nemusíte čistiť škrabkami, stačí, aby ste ho poriadne vymočili v zimnej zmesi, ľad a sneh sa roztopia v priebeu troch minút. Zimná zmes do ostrekovačov nesmie zamŕzať pri teplotách do asi -20 stupňov Celzia, mnohé vraj zvládajú aj -40° C, pretože ak by ste počas jazdy v zime potrebovali očistiť sklo, po niekoľkých sekundách by vám na ňom vytvorila súvislá ľadová vrstva. Podobne, ako to platí pri všetkom ostatnom, aj nákup obyčajnej zimnej zmesi do ostrekovačov má svoje riziká. Predovšetkým pri nákupe veľmi lacných produktov. „Nekvalitné a lacné kvapaliny do ostrekovačov majú totiž ako jednu z hlavných zložiek jedovatý metanol. Ten môže vodiča dokonca priotráviť, ale okrem toho ide o veľmi silné rozpúšťadlo,“ [upozorňuje](https://www.autosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/pozor-na-vyber-kapaliny-do-ostrikovacu-ty-levne-mohou-znicit-lak-i-tesneni-oken) český publicista Adam Fišer. Metanol, známy aj ako metylalkohol či drevný lieh, je najjednoduchší alifatický alkohol. Je tekutý, horľavý a veľmi jedovatý, ale nie priamo toxický. V pečeni sa metabolizuje na formaldehyd a následne kyselinu mravčiu, ktorá poškodzuje zrakový nerv a spôsobuje opuchy sietnice a acidózu vedúcu až k smrti. Metanol sa používa aj ako denaturačné činidlo technického etanolu. ([zdroj](https://sk.wikipedia.org/wiki/Metanol))

Vybrali sme najlepšie a najhoršie asistenčné systémy, ktoré nájdete v moderných autách

Asistenčných systémov je už toľko, že pri jednotlivých testoch ani nemôžeme všetky spomínať. Nezostal by nám totiž priestor na nič iné. Mnohé sú užitočné a zachraňujú životy. Niektoré sú inovatívne, iné geniálne a ďalšie sú otravné. V prvej časti sa pozrieme na tie najdôležitejšie a tiež na tie, ktorých potenciál sa ešte nenaplnil. ### Najdôležitejšie **Udržiavanie v jazdnom... Prečítať celé

Používanie zimných zmesí s obsahom metanolu táto zmes nezamŕza a dokáže roztopiť ľad i sneh. Jeho používaním síce nedôjde k zamrznutiu kvapaliny v systéme ostrekovačov alebo na okne, zato hrozí poškodenie plastového krytu trysiek ostrekovača, ale aj samotného laku auta alebo gumových či plastových tesnenie okolo okien, upozorňuje Fišer. Rovnocenne nebezpečný tiež môže byť acetón v týchto zmesiach. Dnes sa už síce acetón pre tieto účely nepoužíva, ale je možné, že narazíte na kamaráta, ktorý si práve takto upravuje letné náplne do ostrekovačov na zimné. Alternatíva ale existuje. Je o niečo drahšia, ale jedná sa o maximálne eurové záležitosti. Lepšia zimná zmes obsahuje etylénglykol, lieh alebo rôzne demineralizovanej vody. Ani vyššia cena by vás ale nemala odradiť, pretože často sú v predaji ako riediteľné koncentráty.








Pokračujte na ďalší príspevok »