Rusi majú veľký problém s kvalitou palív, spúšťajú obrovské kontroly. Kto kontroluje kvalitu palív na Slovensku?

Nedostatočná kvalita palív sa údajne vyskytla až v takmer troch štvrtinách prípadov.
Vydané  Text: 
*Aktualizácia: Nadpis článku sme upravili pre jednoznačné upresnenie lokality* Ruský magazín [AutoPark](https://rg.ru/2020/11/12/rossijskie-azs-letom-nachnut-proveriat-tajnye-pokupateli.html) informuje, že nasledujúce leto sa bude v Rusku konať veľká akcia zameraná na boj proti zámerne znižovanej kvalite pohonných hmôt pre vozidlá. Naši nie tak vzdialení susedia z východu majú podľa vlastných slov významné problémy s kvalitou palív, za ktorými by mali stáť jednotliví prevádzkovatelia čerpacích staníc. Ruská inštitúcia pre technickú reguláciu a metrológiu, Rosstandart, kontroly palív na čerpacích staniciach robila aj doteraz, vždy s predchádzajúcim upozornením prevádzkovateľov, aj napriek tomu zistila nedostatočnú kvalitu palív až v 20 percentách prípadoch, uvádza AutoPark. Podľa niektorých štúdií verejné organizácie, ktoré vykonali kontroly, však odhalili porušenia až v 70 percentách prípadov.

Natankovali ste nesprávne palivo? Toto nikdy nerobte!

Siahnuť na pumpe po nesprávnej tankovacej pištoli nie je zasa až taká tragédia. Heslo znie: len žiadnu paniku.

„*Mnoho spotrebiteľov sa sťažuje na nedostatočné čerpanie paliva*“, vysvetľuje Alexey Kuleshov, zástupca vedúceho v Rosstandart. „*Len v tomto roku dostal Rosstandart viac ako 500 takýchto žiadostí*.“ Z toho dôvodu začnú v Rusku od 1. júla 2021 fungovať takzvaní *mystery shopperi*, teda agenti tváriaci sa ako bežní zákazníci. Nebudú ohlásení a preto sa dá predpokladať, že sa prevádzkovatelia čerpacích staníc budú viac obávať odhalenia, následkom čoho prestanú so znižovaním kvality palív. Kuleshov vysvetlil, že takéto kontroly sú možné vďaka novému federálnemu zákonu č. 248-FZ z 31. júla 2020 „O štátnej kontrole“, ktorý nadobúda účinnosť práve 1. júla 2021. Znižovanie kvality paliva môže mať viaceré dôvody, tým hlavným býva finančný osoh. Keď sa určitý objem paliva zriedi vodou alebo inou lacnejšou látkou, môže predajca predať väčší objem paliva za rovnakú jednotkovú cenu. Vplyv takéhoto paliva na motor môže byť priam fatálny. Nevhodne namiešané palivo môže spôsobiť poškodenie palivového čerpadla, vstrekovacieho ventilu/trysky i samotného motora. Poruchy sa môžu prejavovať zmeneným chodom motora, jeho ťažším štartovaním alebo aj úplným zlyhaním.

Zahadzujete účtenky po tankovaní? Nerobte to, poučte sa na chybách iných

Odkladanie bločkov po tankovaní palivá má zmysel nielen pre firmy, ktoré si tieto položky dávajú do nákladov.

### Kto kontroluje kvalitu palív na Slovensku? Kvalitu pohonných hmôt na Slovensku kontroluje na základe zákona NR SR č. 137/2010 Z.z. o ovzduší Slovenská inšpekcia životného prostredia. Tá v rámci svojej kontrolnej činnosti vykonáva kontrolu kvality vyrábaných, dovážaných a predávaných palív, ktorými sú benzín, motorová nafta a skvapalnený ropný plyn (LPG), určených na pohon spaľovacích motorov. ([zdroj](https://www.soi.sk/sk/informacie-pre-verejnost/Informacia-o-kompetenciach-dozornych-organov-pri-kontrole-paliv-benzin-nafta-LPG-.soi)) Pokiaľ kupujúci kúpi do svojho automobilu pohonné látky, pričom je dôvodné podozrenie na ich nekvalitu, môže sa obrátiť na orgány, ktoré majú zo zákona úlohu kontrolovať kvalitu pohonných látok (Slovenská inšpekcia životného prostredia, colné orgány). Pokiaľ je kupujúci spotrebiteľom, môže na svoju ochranu využiť aj ustanovenia zákona o ochrane spotrebiteľa, a [uplatniť si u predávajúceho riadnu reklamáciu na základe § 18 tohto zákona](http://www.soi.sk/sk/Informacie-pre-verejnost/Uplatnenie-reklamacie-pri-kupe-tovaru-novelizovany-od-01-05-2014.soi?ind=8). ([zdroj](https://www.soi.sk/sk/informacie-pre-verejnost/Informacia-o-kompetenciach-dozornych-organov-pri-kontrole-paliv-benzin-nafta-LPG-.soi)) Kupujúci si zároveň môže uplatniť nárok na náhradu vyčíslenej škody, ktorá mu vznikla v dôsledku nekvalitného motorového paliva, na základe § 420 Občianskeho zákonníka. V tomto prípade však ide o súkromno-právny vzťah, do riešenia ktorého Slovenská obchodná inšpekcia nie je oprávnená vstupovať. O nárokoch kupujúceho (vrátane výšky škody) je oprávnený rozhodnúť výlučne príslušný súd. ([zdroj](https://www.soi.sk/sk/informacie-pre-verejnost/Informacia-o-kompetenciach-dozornych-organov-pri-kontrole-paliv-benzin-nafta-LPG-.soi)) Zdroje: * [Российские АЗС летом начнут проверять „тайные покупатели“](https://rg.ru/2020/11/12/rossijskie-azs-letom-nachnut-proveriat-tajnye-pokupateli.html) * [INFORMÁCIA O KOMPETENCIÁCH DOZORNÝCH ORGÁNOV PRI KONTROLE PALÍV (BENZÍN, NAFTA, LPG)](https://www.soi.sk/sk/informacie-pre-verejnost/Informacia-o-kompetenciach-dozornych-organov-pri-kontrole-paliv-benzin-nafta-LPG-.soi) * [Zlé palivá môžu vážne poškodiť auto](https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/319478-zle-paliva-mozu-vazne-poskodit-auto)

Prečo netankovať po prvom cvaknutí tankovacej pištole? Koledujeme si o problém

Nadmerné doplnenie paliva môže za určitých okolností poškodiť nádrž.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!