Hyundai Kona EV sa dočkala modernizácie. Dojazdom už atakuje magickú métu.

Poznávacím znamením vylepšenej Kony EV sa stane nová predná maska. Nového je toho však podstatne viac.
Vydané  Text: 
Nový model Kona Electric prešiel dizajnovými úpravami, ktoré prinášajú nový čistý vzhľad ako aj lepšiu bezpečnostnú výbavu a pokročilé technológie. Predná časť s novou uzatvorenou maskou dostala jednoduchý a hladký dizajn. Dominantným prvkom „tváre“ Hyundai Kona EV zostávajú úzke denné LED svetlá. Hyundai do prepracovanej masky zabudoval aj konektor nabíjania. Vertikálne aerodynamické priečky v predných blatníkoch zlepšujú prúdenie vzduchu v priestore predných kolies. Otvory na vstup vzduchu v spodnej časti nárazníka dostali vizuálne výrazné horizontálne lišty. Drobnými úpravami prešli aj zadné partie auta. Prepracované sú zadné skupinové svetlá aj zadný nárazník. Dizajnérske úpravy karosérie sa premietli aj rozmeroch, karosérie je po novom o 25 mm dlhšia.
V rámci omladenia automobilka pripravila až deväť nových odtieňov karosérie: Dive in Jej, u, Silky Bronze, Shimmering Silver, Ignite Flame, Misty Jungle, Surfy Blue, Teal, Cyber Grey a Atlas White. Celkom tak bude na výber až sedemnásť farieb karosérie. Okrem klasického lakovania Hyundai ponúkne aj moderné dvojfarebné lakovanie.
**Upravený interiér s pokrokovou technológiou** Zákazníci si budú môcť vybrať z dvoch balíkov farieb interiéru, buď jednofarebný čierny balík Black alebo dvojfarebnú sivú verzia interiéru Grey, ktorá ponúka spojenie látky a kože, prípadne kožené poťahy. Novinkou modelu Kona Electric je použitie 10,25-palcovej digitálnej prístrojovej dosky. Okrem toho bude na požiadanie na výber aj 10,25-palcová obrazovka multimediálneho systému. Systém ponúka prepojenie Bluelink, ako aj funkcie Hyundai LIVE Services, Apple CarPlay či Android Auto. Alternatívou zostáva 8-palcová verzia systému Display Audio, ktorá umožňuje bezdrôtové prepojenie mobilného telefónu s vozidlom prostredníctvom Apple CarPlay a Android Auto. Zákazníci získajú novú aktualizáciu rozhrania Bluelink, ktorá im umožní jednoduchšie a pohodlnejšie ovládať vozidlo pomocou mobilného telefónu alebo hlasom. Aplikácia zobrazí aktuálny stav batérie a dojazd vozidla a pokiaľ je auto pripojené do nabíjačky, tak aj čas nabíjania. Majitelia budú môcť využívať prístup k pokročilému nastavovaniu systému ovládania batérie. Dokážu upraviť čas nabíjania, aby čo najviac vyhovoval ich potrebám a rozpočtu a využívali najlepšie možné ceny elektrickej energie. Prostredníctvom diaľkového ovládania nabíjania Remote Charging môže majiteľ spustiť či zastaviť nabíjanie. Ak je vozidlo v chladných mesiacoch pripojené na nabíjačku, môžu si užívatelia vďaka diaľkovému ovládaniu klimatizácie nastaviť kúrenie tak, aby bol interiér v požadovanom čase vyhriaty.
**Dlhší dojazd, rýchle nabíjanie** Verzia s dlhým dojazdom a s batériou s kapacitou 64 kWh poháňa elektromotor s maximálnym výkonom 150 kW (204 k). Kona Electric s ním zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,9 sekundy. Základná verzia využíva batériu s kapacitou 39,2 kWh, takže motor s výkonom 100 kW (136 k) s ňou zrýchli z 0 na 100 km/h za 9,9 sekundy. Verzia s predĺženým dojazdom dosahuje maximálnu rýchlosť až 167 km/h, v prípade štandardnej batérie je to 155 km/h. Obe verzie ihneď poskytujú maximálny krútiaci moment 395 Nm. Po vylepšení pneumatík pre modelový rok 2020 dosahuje verzia so 64 kWh batériou dojazd na nabitie do vzdialenosti 484 kilometrov (WLTP). Model s 39,2 kWh batériou dôjde do vzdialenosti 305 kilometrov (WLTP). Lítiovo-iónové polymérové batérie sa 100 kW rýchlym jednosmerným prúdom nabijú z 10 na 80 % za 47 minút. Na požiadanie má Kona Electric aj 10,5 kW palubnú trojfázovú nabíjačku, ktorá výrazne skracuje čas nabíjania na trojfázových nabíjačkách so striedavým prúdom či na domácich nástenných nabíjačkách.
**Viac bezpečnosti** Nový model Kona Electric dostal do výbavy viacero bezpečnostných a asistenčných systémov. Medzi upravené prvky Hyundai SmartSense nového modelu Kona Electric patria napríklad Asistent na upozornenie na vozidlá približujúce sa v priečnom smere pri cúvaní (RCCA) a Asistent na monitorovanie mŕtveho uhla (BCA). Asistent RCCA po novom nielen spustí výstrahu, ale dokáže aj aktivovať brzdy. Ďalšími novinkami sú upozornenie na odjazd vpredu stojaceho vozidla (LVDA), upozornenie na bezpečné opustenie vozidla (SEW) a upozornenie na prítomnosť cestujúcich na zadných sedadlách (RSA).
**Charge myHyundai** Hyundai prednedávnom predstavil celoeurópsku verejnú nabíjaciu služby Charge myHyundai. To znamená, že každý majiteľ nového modelu Kona Electric získa prístup k viac ako 170 000 nabíjacím miestam v Európe a k jednoduchému systému platenia pomocou jednej karty či aplikácie. Zákazníci nájdu nabíjacie stanice cez infotainment AVN vo vozidle. Charge myHyundai sa predstavuje najprv v šiestich európskych krajinách: Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Nórsko, Česká republika a Švajčiarsko. Koncom roka 2020 sa služba aktivuje aj pre zákazníkov v Spojenom kráľovstve. Hyundai v budúcnosti plánuje rozšírenie služby aj pre zákazníkov v ďalších krajinách, vrátane Slovenska.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.