Koľko automobilky zarábajú na každom kuse auta? Zverejnené sumy sú doslova šokujúce, mnohé sú v totálnej strate

ACEA zverejnilo rebríček ziskovosti automobiliek za kus vozidla. Bentley prerobí na jednom aute šokujúcu sumu.
Vydané  Text: 
> Podľa výsledkov sa ukazuje, že najziskovejšie sú automobilky s nízkou produkciou. Podľa štatistík Európskeho združenia výrobcov áut (ACEA) klesol predaj nových áut na historické minimum. Takéto výsledky sa dali očakávať ako dôsledok pandémie koronavírusu, ktorý zasiahol celý svet. Najhorší prepad bol zaznamenaný v apríli, kedy poklesol predaj áut v Európskej únii o **76,3 %**. V júni už boli výsledky o čosi priaznivejšie, pokles predstavoval „iba“ 22,3 %. Celoeurópske výsledky sú porovnateľné aj s tými slovenskými, keďže v apríli klesol predaj nových áut na Slovensku o 62 % a v júni o 20 %. **Ferdinand Dudenhöffer** z Centra pre automobilový výskum pri univerzite v Duisburg-Essene zostavuje každoročne rebríček ziskovosti jednotlivých automobiliek za kus vozidla. Zisk nepozostáva iba z ceny predaného vozidla, tá predstavuje iba obrat automobiliek. Sumu, ktorú zákazník pri kúpe vozidla zaplatí, je potrebné znížiť o náklady na materiál, subdodávateľov a ľudské zdroje. Rebríček zverejnený na nemeckom portáli Handelblatt zohľadňuje tiež faktory ako produktivita a predaj vozidiel, ktoré majú vplyv na výsledný zisk alebo stratu na jeden kus vozidla. **VIDEOTESTY AMŠ** ### Najziskovejšie sú luxusné automobilky Luxusné automobilky majú nielen vyššiu hodnotu, ale niekedy aj zisk, čo sa ukazuje aj v aktuálnom rebríčku, ktorému kraľujú automobilky Porsche a Tesla. Nízka produkcia výroby spolu s vysokou cenou vozidla sú zrejme zárukou ziskovosti týchto automobilek. Porsche sa na jednom vozidle podarilo zarobiť až 9 853 eur. Tesla síce zarobila na jednom kuse vozidla “iba” 2 890 eur, ale patrí jej druhé miesto. ### Úspešná Škoda, strata nemeckých automobiliek Jeden z najväčších výrobcov áut na svete General Motors obsadil tretiu priečku zo ziskom 780 eur na jedno vozidlo. Spomedzi európskych automobiliek má najvyšší zisk Škoda, ktorá na jednom vozidle zarobí 748 eur. Plusové čísla má aj koncern PSA Opel (707 eur za kus) a Toyota (533 eur za kus). Stratu na predaji vozidiel majú hlavne nemecké automobilky Volkswagen (-313 eur ako značka, – 415 eur ako koncern), Audi (-559 eur), Mercedes (-599 eur) a najhoršie je na tom BMW, ktoré na jednom vozidle stráca -1 135 eur. Na konci rebríčka so suverénne najvyššou stratou na vozidlo sa prekvapivo nachádza Bentley, ktoré na každom kuse prerobí takmer 20 000 eur. #### Zisk na jednom kuse vozidla **Porsche** + 9 853 eur **Tesla** + 2 890 eur **General Motors** + 780 eur **Škoda** + 748 eur **PSA Opel** + 707 eur **Toyota** + 533 eur #### Strata na jednom kuse vozidla **Volkswagen** (značka) – 313 eur **Volvo** – 343 eur **Volkswagen** (koncern) -415 eur **Audi** – 559 eur **Mercedes** – 599 eur **Ford** – 1 088 eur **BMW** – 1 135 eur **Seat** – 1 176 eur **Bentley** – 19 800 eur








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!