Rusi pripravujú ľudový elektromobil za 5 000 €!

Móda národných elektromobiliek neobišla ani Rusko. Na rozdiel konkurenčných projektov však Rusi plánujú vyrábať jednoduchý ľudový elektromobil za neskutočnú cenu.
Vydané  Text: 
Úspešný príbeh Tesly či Rimacu zjavne inšpiruje nielen ďalšie odvážne startupy, ale aj vlády štátov. Vlastnú elektromobilku už budujú v Turecku aj Poľsku, bokom nechce zostať ani Rusko. Na svetlo sveta prenikli informácie, že projekt Zetta vstupuje do výrobnej fázy. Ako prvé by sa malo začať vyrábať malé dvojmiestne elektrické autíčko. Plán hovorí o tom, že prvé kusy zbehnú z výrobných pásov už na budúci rok. A jedným modelom by to skončiť nemalo. Podľa informácií zverejnených na stránke firmy by sa výrobný program mal postupne rozširovať, v pláne sú aj úžitkové verzie, ba dokonca špeciálny model pre telesne postihnutých. Je otázne, nakoľko máme brať tieto odvážne plány a termíny vážne. S automobilovou výrobou v Rusku to bolo vždy skôr beh na dlhé trate s viac menej orientačnými termínmi. Projekt je to však celkom určite veľmi zaujímavý.
**Revolučné riešenia aj cena** Dvojmiestny elektromobil má skutočne kompaktné rozmery, dlhý je iba niečo cez tri metre. Celkom zaujímavo a reálne znie aj technika. Na pohon má slúžiť dvojica elektromotorov zabudovaných v predných kolesách, maximálna rýchlosť vozidla je 120 km/h, a dojazd približne 200 kilometrov. Nakoľko sú tieto údaje nevedno. Akumulátor má totiž kapacitu iba 10 kWh. Výrobu bude mať v novej fabrike, ktorá vyrastie v Togliatti, ruský startup Russian Engineering and Manufacturing Company. Plán hovorí o tom, že z plánovanej kapacity 15 000 vozidiel pôjdu až dve tretiny na export. Čo na to poviete? Kúpili by ste si elektromobil z Ruska? Na domácom trhu sa má jeho cena pohybovať na úrovni 450 00 rubľov, čo je približne 5 200 €.








Pokračujte na ďalší príspevok »