Vesta nie je súčasť povinnej výbavy: Čím ju možno nahradiť a aké musí mať farby?

Občas sa vyskytujú správy o tom, že v aute musíte mať reflexnú vestu, lebo je súčasťou povinnej výbavy, ale nie je to pravda. Zákon jednoznačne uvádza, za čo ju môžete vymeniť.
Vydané  Text: 

Zákon o cestnej premávke (č. 8/2009) hovorí o situáciách, kedy a ako majú ľudia povinnosť používať reflexné odevy, zatiaľ čo normy hovoria o ich materiálom vyhotovení.

Podľa medzinárodnej normy ISO 20471 pre odevy s vysokou viditeľnosťou (high visibility clothing) platia konkrétne pravidlá pre vyhotovenie reflexných viest, ktoré sa používajú v cestnej premávke na Slovensku. Bezpečnostný reflexný odev je súčasťou povinnej výbavy pre vozidla kategórie M, N, T, C a PS (osobné vozidlá, nákladné vozidlá, autobusy, traktory a pracovné stroje samohybné), uvádza Ministerstvo dopravy SR.

**VIDEOTESTY AMŠ**

Reflexný odev nemusí byť iba vesta

Ministerstvo dopravy pritom upresňuje, že vyhláška necháva možnosť výberu pre prevádzkovateľa vozidla, či vo svojom vozidle bude mať ako súčasť povinnej výbavy vestu, overal, nohavice, bundu alebo pláštenku. Prakticky teda v povinnej výbave nie je zakotvené, že to musí byť vesta, ale je stanovené, že bezpečnostný odev musí byť umiestnený v dosahu zo sedadla vodiča vozidla a musí spĺňať technickú normu pre odevy s vysokou viditeľnosťou (napríklad STN EN ISO 20471). V súčasnosti je stále možné použiť aj odevy, ktoré v čase výroby spĺňali aj technickú normu pre výstražné odevy (STN EN 471 + A1), hoci moderné normy už nespĺňajú, a to na základe Vyhlášky č. 134/2018 Z. z § 36 ods. 2.

Povinná výbava vozidla v roku 2020: čo už nemusíte mať v aute a čo, naopak, áno?

Povinná výbava vozidla sa mení a pre mnohých motoristov môže byť prekvapením, čo sa v nej nenachádza.

Pozor na správne farby

Technická norma pripúšťa iba tri farby bezpečnostného odevu, a to: fluorescenčnú žltú, fluorescenčnú oranžovočervenú a fluorescenčnú červenú. Odev ďalej musí byť schopný vizuálne upozorniť na osobu, ktorá ho nosí pri všetkých svetelných podmienkach, teda vo dne aj za tmy pri osvetlení prednými svetlometmi vozidla.

Ak by vám teda niekto ponúkal modrú, fialovú, štýlovú čiernu s bielymi reflexnými pruhmi alebo inak sfarbenú vestu či iný reflexný odev, vedzte, že ako súčasť povinnej výbavy nebude pri prípadnej policajnej kontrole akceptovaná.

Zákon sa nezmieňuje o tom, či môžu alebo nemôžu byť na reflexnom odeve logá spoločností a značiek, teda sa ich prítomnosť ani nedá napadnúť. Toto uvádzame pre prípad, že ste dostali reflexný odev ako darček od niektorej spoločnosti, napríklad na čerpacej stanici, aj s jej logom.

Podľa § 27 ods.2 Vyhlášky o dopravnom značení 30/2020 platí nasledovná špecifikácia reflexného odevu pre označenie osoby vykonávajúcej práce na ceste:

Bezpečnostný odev musí byť vyhotovený z fluorescenčného materiálu, spredu aj zozadu opatrený dvoma vodorovnými pásmi širokými 5 cm až 10 cm, dlhými najmenej 25 cm, vzdialenými od seba 5 cm až 10 cm a umiestnenými súmerne na strednú zvislú os tejto plochy, pričom plocha žiadneho z pásov na hornej časti odevu na stojacej osobe nesmie byť nižšie ako 90 cm nad úrovňou cesty. Pásy musia byť vyhotovené z bielej retroreflexnej fólie alebo z bielych odrazových skiel. Tieto špecifikácie sú však platné pre osoby osoby vykonávajúce práce na ceste, nie pre odevy ako súčasť povinnej výbavy automobilov.

Koľko reflexných odevov musíte mať v aute?

Podľa našich zákonov stačí jeden, a to v dosahu zo sedadla vodiča (Povinná výbava vozidla k § 44 ods. 14 zákona, § 25 b)):

§ 25 (1) Povinnou výbavou motorového vozidla kategórie M, N, T, C a PS sú:
b) bezpečnostný reflexný odev, napríklad vesta, overal, nohavice, bunda alebo pláštenka; bezpečnostný reflexný odev sa umiestňuje v dosahu zo sedadla vodiča vozidla.

Dôrazne však odporúčame voziť v aute toľko bezpečnostných reflexných odevov, napríklad viest, aby si ich mohli v prípade potreby obliecť všetci pasažieri. Platí totiž, že ak sa niečo stane a posádka by sa musela pohybovať po krajnici alebo vozovke, zo zákona musí každá osoba používať reflexný odev. Aj keby boli tieto osoby za zvodilami, odporúčame tiež, aby si obliekli reflexné odevy. Toto sú súvisiace paragrafy a odseky zo Zákona o cestnej premávke (č. 8/2009):

§ 54 Osobitné ustanovenia o chodcoch
(2) Za zníženej viditeľnosti musí byť organizovaný útvar chodcov označený vpredu po oboch stranách neoslňujúcim bielym svetlom a vzadu takisto po oboch stranách červeným svetlom. Vedúci útvaru chodcov a chodci idúci v poslednom rade v smere chôdze musia mať mimo obce za zníženej viditeľnosti oblečený reflexný bezpečnostný odev.
§ 26 Zastavenie vozidla v tuneli
(4) Ak to nie je nevyhnutné, prepravované osoby nesmú z vozidla vystupovať a pohybovať sa po vozovke. Také osoby sa môžu pohybovať po vozovke v tuneli len v súvislosti so zaisťovaním bezpečnosti cestnej premávky, ak majú na sebe reflexný bezpečnostný odev.

Zhrnutie na záver

Slovenské zákony vodičom automomobilov neurčujú povinnosť mať v aute reflexné vesty, pretože hovoria o bezpečnostnom reflexnom odeve. To môžu byť aj reflexné nohavice, overal alebo pláštenka. Takisto zákon uvádza, že tento odev má byť v dosahu zo sedadla vodiča, pričom neupresňuje počet odevov. Opäť pripomíname naše odporúčanie mať v aute toľko reflexných odevov, koľko je sedadiel. Dôležité je to predovšetkým pri cestách do zahraničia, kde majú zákony hovoriace o takom počte reflexných odevov, koľko je členov posádky auta.

TIP REDAKCIE: Mini vysávač Orava Acuvac

V aute zatočí s prachom aj odrobinkami – rýchlo a bez dlhých príprav [GALLERY id=30840] Aj vy máte radi auto v bezchybnej kondícii? Nielen z hľadiska bezpečnosti, ale záleží vám aj na poriadku v jeho interiéri? Vtedy oceníte malý, šikovný, ľahučký mini vysávač s nabíjateľným akumulátorom Orava Acuvac, ktorý vám rýchlo pomôže dostať auto do tip-top stavu bez toho, že by ste museli prácne vyťahovať veľký domáci vysávač. Orava Acuvac je bezšnúrový, funguje na dve vstavané nabíjateľné Li-ion batérie, váži len 900 g a má menovitý výkon 85 W. Po dvoch hodinách nabíjania vám za 15 minút expresne vysaje drobné nečistoty do 100 ml zásobníka na nečistoty, ktorý stačí len vysypať. Keďže vysávač nabíjate cez USB-C konektor, v domácnosti vám nestraší žiadna ďalšia nabíjačka, jednoducho ho nabijete cez nabíjačku svojho telefónu, z počítača alebo v aute z USB konektora. Orava Acuvac si hravo poradí aj vysatím prachu na palubnej doske a autorádiu – vďaka šikovnej kefe 2 v 1, ktorá je súčasťou balenia výrobku. Mini vysávač s nabíjateľným akumulátorom Orava Acuvac môže byť váš za 59 €.

Vodiči stále zabúdajú na skrutky a vesty, v zahraničí na to doplácajú

Čakajú vás dlhé diaľničné kilometre na ceste za vytúženým oddychom? Balenie nechajte vašej nežnej poličke a vy namiesto vylihovania na gauči venujte trocha času vášmu autu.

Inzercia

Inzercia

Advertisement




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.