Prečo majú ženy rady SUV? Netradičný pohľad na Range Rover Evoque

SUV-čka sú stále na výslní zákazníckeho dopytu a nie je sa čomu čudovať. Najmä tie kompaktné a stredne veľké sú ideálnym spoločníkom pre veľmi široké skupiny ľudí: od tých, ktorí trávia väčšinu dňa v kľukatých mestských uličkách až po cestovateľov na dlhé trasy, ktorí za volantom každý rok prejazdia desiatky tisíc kilometrov. Dnes sa na ne pozrieme z hľadiska, na ktoré obyčajne pri testoch áut nemyslíme – z pohľadu dám.
Vydané  Text: 
Podľa niektorých prieskumov už dokonca viac ako polovica žien preferuje práve automobily typu SUV. Ako je to možné, keď trh ponúka množstvo iných automobilov, menších a zdanlivo ľahšie ovládateľných, úspornejších? Za odpoveďami nemusíme chodiť ďaleko, máme ich priamo pred sebou. Všetky tieto výhody v sebe spája Range Rover Evoque a na nasledujúcich riadkoch si prakticky objasníme, prečo je práve Evoque ideálnym novým autom pre dámy i slečny. ### Nezávislosť a sloboda Jednoznačne najsilnejším argumentom pre kúpu nového auta je nadobudnutie nezávislosti. S vlastným autom sa nemusíte spoliehať na taxíky, verejnú dopravu a známych, všade sa dopravíte sami. Našťastie žijeme v dobe a v regióne, kde majú ženy otvorené možnosti budovať si taký život a žiť štýlom, aký len chcú. Ak chcú dosahovať úspechy v práci, môžu, rovnako tak viesť rodinu alebo oboje. Poviete si, že žiť slobodne sa dá predsa aj s malým autom, lenže so slobodou a starostlivosťou o druhých prichádza aj zodpovednosť – a SUV-čka sú v porovnaní s malými subkompaktnými autami výrazne bezpečnejšie, zvyčajne technologicky lepšie vybavené a navyše praktickejšie vďaka veľkému batožinového priestoru. Nezávislosťou rozumieme aj schopnosť preniesť čokoľvek kedykoľvek kamkoľvek.
Range Rover Evoque má až 591 litrov a po sklopení zadných sedadiel až 1 383 litrov, čo je úroveň veľkého kombi. Od výbavy SE ponúka elektricky ovládané dvere batožinového priestoru a vo výbave HSE dokonca bezdotykovo. Dôležitý je technický detail, že šírka batožinového priestoru je až 130 centimetrov, čo je skoro o tretinu viac ako u bežných áut. ### Vysoký posed, ľahšie nastupovanie Azda každý jeden argument v prospech SUV sa dá využiť aj pri niektorom z iných karosárskych vyhotovení automobilov, no tento je prakticky neprenosný: vyšší posed a s tým spojené ľahšie nastupovanie sú na nezaplatenie! Dokonca ani vozidlá typu MPV celkom nekonkurujú esúvečkam, do ktorých jednoducho nasadne aj dáma v dlhých šatách či minisukni bez toho, aby sa musela obávať trapasu.
„Náš“ Range Rover Evoque má výšku posedu nastaviteľnú v rozpätí niekoľkých centimetrov, takže si vodička sama vyberie pozíciu, ktorá jej vyhovuje najviac, ale už aj najnižšia pozícia je o viac ako desať centimetrov vyššie ako pri hatchbackoch. Sedadlá sú nastaviteľné v základnom vyhotovení v 8 smeroch, vo výbave S už v desiatich, vo výbave SE v 14 a v najvyššej výbave HSE až v 16 smeroch! Len pre zaujímavosť, hodnota takýchto sedadiel s vyhrievaním, chladením, masážou a dokonalou personalizáciou je viac ako tri a pol tisíca eur! ### Ľahké parkovanie vďaka výhľadu a technike Ženy vraj nemajú takú dobrú priestorovú predstavivosť ako muži. Mnohé by isto nesúhlasili a nejedného chlapa by pri parkovaní zahanbili. Lenže tie ostatné dámy, ktoré skutočne mávajú obavy z parkovania, dokážu veľmi oceniť, ak je vozidlo ľahko manévrovateľné, má parkovacie senzory, kamery a tiež dynamické navádzanie. Prípadne parkovacieho asistenta. Zdanlivo by tieto dámy mali siahnuť po malom hatchbacku, ale aj tu sa ukazuje, že správnou voľbou bude SUV, ako Evoque. Má totiž dĺžku 4 371 mm a šírku s vyklopenými spätnými zrkadlami 2 100 mm, čo je iba o niekoľko centimetrov viac ako bežný hatchback. Výhodou je už vyššie spomenutý vyšší posed a teda lepší výhľad na okolie, k tomu plejáda parkovacích senzorov vpredu aj vzadu a zadná parkovacia kamera. Tie sú už v štandardnej výbave. Výhodou je tiež veľká svetlá výška podvozka až 212 mm, ktorá v kombinácii s vhodne veľkými kolesami umožňuje bezpečný výjazd aj na vysoký obrubník. Nestačí? Vo výbave SE dáma môže využiť neprekonateľný 360° panoramatický parkovací asistent. Významnou inováciou je tiež spätné zrkadlo CLEARSIGHT, ktoré umožňuje vidieť za vozidlo aj v prípade, že je kufor naložený až po strop alebo výhľadu bránia traja pasažieri. ### Jednoduché ovládanie Moderné SUV sú možno vizuálne robustné, ale v ich interiéri vládne pohoda, pretože riadiť ich nevyžaduje ani silu, ani špeciálne zručnosti. Mnohé SUV sa predávajú s automatickými prevodovkami a napríklad Range Rover Evoque už s manuálnou ani nekúpite, takže doslova stačí naštartovať a jazdiť. Spojka, manuálna ručná brzda, to je minulosť, rovnako tak namáhavé točenie volantom. Moderné SUV majú posilňovače riadenia nastavené tak, že 180-stupňovú otočku spravíte jedným prstom na volante, zatiaľ čo v druhej držíte kávu zo Starbucksu. Aby ste v Range Rover Evoque otočili kolesá celkom zľava doprava, vykonáte 2,3 otočiek volantom.
### Praktické detaily SUV-čka majú veľkorysý vnútorný priestor a preto aj množstvo väčších a menších boxov pre odloženie predmetov. Napríklad samostatný zatvárateľný box pre okuliare, plocha pre uloženie mobilu s nabíjačkou pre iPhone, maxipriestor pod lakťovou opierkou s krídlovými dvierkami či nenápadný, zato rozmerný priestor pod panelom ovládania klimatizácie. Už len priehradky v predných dverách s objemom až 9,6 litra.
Teda mobil, okuliare, peňaženka, kabelka, kozmetika, ruksak, tašky na tréning, na všetko je v Evoque vyhradený priestor, takže počas jazdy tieto predmety nelietajú po interiéri a sú vždy na svojom mieste. Podstatným detailom je tiež zrkadielko s osvetlením v slnečnej clone vodiča. Univerzálnosti a praktickým funkciám modelu Evoque venuje výrobca na svojich webstránkach celú samostatnú časť, určite by ste si ju mali pozrieť, pretože ponuka tohto luxusného SUV je skoro neuveriteľná. > Áno, existujú autá, ktoré sú vyslovene vhodné pre dámy a slečny. SUV v sebe spájajú to najlepšie z rôznych typov áut, ľahko sa ovládajú, sú bezpečné, priestranné a praktické, Range Rover Evoque pridáva aj úžasný luxus. A vo verzii plug-in hybrid aj jazdu v meste výlučne na elektrinu. PRETO majú ženy rady SUV-čka.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.