Ford Bronco je po 25 rokoch späť, robustnejší ako kedykoľvek predtým

Nový Ford Bronco je celkom iný ako off-roadová klasika spred desiatok rokov. S terénom si ale má rozumieť nadštandardne.
Vydané  Text: 
Ford Bronco je terénne vozidlo, ktoré sa vyrábalo v rokoch 1965 až 1996 a v Spojených štátoch patrilo medzi najvychytenejšie modely svojej doby. Druhá polovica 90. rokov 20. storočia s ním už ale nepočítala, no výrobca sa ku konceptu praktického terénneho auta vrátil už v roku 2004, keď predstavil rovnomenný koncept. Ten sa však do výroby nedostal ešte veľmi dlho. Následne v roku 2019 výrobca koncept Bronco prepracoval úplne od podlahy a predstavil Ford Bronco R Concept, ktorý už ponúkal avízo o finálnej podobe sériovo vyrábaného vozidla. No a dnes sa dozvedáme o modeli, ktorý bude Ford vyrábať v Spojených štátoch a cieliť bude na Severnú Ameriku. [GALLERY id=30803] Ford novinku odprezentoval prostredníctvom internetu v troch vyhotoveniach, a to ako Bronco Sport, Bronco 2-door a Bronco 4-door. Zatiaľ čo verzia Sport bude vybavená dvojlitrovým benzínovým motorom EcoBoost s max. výkonom 245 k alebo 1,5-litrovou verziou s max. 181 k, dvojdverová a štvordverová verzia ponúknu na výber medzi 2,7-litrovým a 2,3-litrovým (270 k) agregátom. Vo všetkých prípadoch sa jedná o benzínové motory EcoBoost, pričom ten 2,7-litrový s max. výkonom 310 k je šesťvalec. [GALLERY id=30805] Všetky vyhotovenia majú pohon všetkých kolies s možnosťou nastavenia predného pohonu, brodivosť 85 cm, svetlú výšku podvozka 30 cm a kolesá majú priemer 35 palcov, teda 89 cm. Štartovacia cena je na tamojšie pomery priam skvelá, iba 29-tisíc amerických dolárov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »