Elektrické kolobežky a alkohol: Tolerancia, pokuty a čo hovoria zákony

Myslíte si, že keď si večer s priateľmi vypijete niekoľko pív, môžete sa jednoducho postaviť na elektrickú kolobežku a dopraviť sa cez mesto domov? Omyl, kolobežky majú veľmi podobné pravidlá požívania alkoholu ako tie pre cyklistov.
Vydané  Text: 
V sobotu 11. júla 2020 došlo v Bratislave v Petržalke k dopravnej nehode, v ktorej zohrali hlavné úlohy alkohol a elektrická kolobežka. O incidente, pri ktorom sa zranil 44-ročný muž, ktorý kolobežku riadil, informovala polícia prostredníctvom svojej stránky na Facebooku. Tá uvádza, že v uvedenú sobotu ešte pred pol piatou večer vodič kolobežky, teda takzvaného nemotorového vozidla, údajne nevenoval dostatočnú pozornosť riadeniu a havaroval. Havária v tomto prípade znamená, že zrejme vošiel malým kolesom do diery na chodníku a spadol na zem, pričom utrpel zranenia. Tie si vyžiadali pomoc záchranárov. Keďže sa jednalo o nehodu na nemotorovom vozidle, k nehode boli privolaní aj policajti, ktorí u vodiča kolobežky namerali 0,98 mg/l alkoholu v dychu, čo zodpovedá až 2,04 promile.

Ak dotyčný pil iba pivo a mal približne 80 kilogramov, znamená to, že pred jazdou vypil šesť veľkých pív. Keby vypil iba jedno pivo, namerali by mu iba okolo 0,34 ‰, teda by bol ešte pod hranicou uvedenou v zákone.
Fotografia vyhotovená po nehode vodiča elektrickej kolobežky s viac ako dvomi promile
 

Tolerancia alkoholu na bicykli a elektrickej kolobežke

Od januára 2017 na Slovensku platí, že cyklisti môžu pred jazdou na bicykli požívať alkoholické nápoje. Ak na kontrole nafúkajú menej ako 0,5 promile (0,24 mg/l ), policajti to nebudú považovať za porušenie dopravných predpisov. Platí to však iba v zastavanom území obce a na cestičke pre cyklistov – mimo týchto zón sa alkohol u cyklistov netoleruje.

Čo hovorí zákon? 8/2009 Z.z. Zákon o cestnej premávke § 4 Povinnosti vodiča (2) Vodič nesmie d) viesť vozidlo v takom čase po požití alkoholu alebo inej návykovej látky, keď sa alkohol alebo iná návyková látka ešte môžu nachádzať v jeho organizme; toto neplatí pre cyklistu, vodiča kolobežky s pomocným motorčekom a vodiča samovyvažovacieho vozidla jazdiaceho v obci a pre cyklistu, vodiča kolobežky s pomocným motorčekom a vodiča samovyvažovacieho vozidla jazdiaceho po cestičke pre cyklistov, ak množstvo alkoholu v jeho organizme nepresiahne hodnotu 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetrovanej osoby pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou,

 

Čo to znamená v praxi?

Slovenská legislatíva rozlišuje medzi obyčajnou kolobežkou a elektrickou kolobežkou. Používateľ obyčajnej kolobežky, teda tej bez elektrického pohonu, je považovaný za chodca. Lenže používateľ elektrickej kolobežky je považovaný za vodiča nemotorového vozidla s pomocným motorčekom. Tento rozdiel stanovuje aj rozdiely v akceptovaní alkoholu požitého pred jazdou.

Používateľ obyčajnej kolobežky nemá v zákone uvedené, koľko alkoholu môže mať v krvi počas jazdy. Naopak, pre vodiča elektrickej kolobežky platia rovnaké pravidlá ako pre cyklistu – no a pri cyklistovi sa zasa nerozlišuje, či má alebo nemá pomocný elektrický alebo iný motor. Máte v tom zmätok? Zapamätajte si, že sa v tomto prípade jedná o rýchlosti – ak na svojom vozidle prekračujete rýchlosť chôdze, platia pre vás špecifické pravidlá aj v súvislosti s alkoholom.  
Používateľ obyčajnej kolobežky bez motora môže byť počas jazdy pod vplyvom alkoholu Vodič elektrickej kolobežky nesmie byť počas jazdy pod vplyvom alkoholu, výnimka do 0,5 promile platí iba v zastavanom území obce a na cestičkách pre cyklistov. Rovnaké pravidlá platia aj pre cyklistov, používateľov hoverboardov a Seqwayov.  


Pokuta za alkohol „za volantom“ e-kolobežky

Podľa aktuálneho sadzobníka pokút (platný od 1.4.2020) je pokuta za alkohol nameraný v dychu na nemotorovom vozidle menej ako 0,48 mg etanolu na liter vydýchnutého vzduchu rovných 20 eur. Samozrejme, že ak vám policajt nameria 0,48 mg/l a viac, tak už e-kolobežku alebo bicykel riadiť ďalej nesmiete. Môžete ho však vedľa seba tlačiť.

Ak policajt pri kontrole zistí vodičovi 0,48 mg/l a viac, teda jedno promile a viac, sadzobník pokút uvádza iba povinnosť policajta „predložiť správu o výsledku objasňovania priestupku príslušnému správnemu orgánu“. V praxi to znamená, že okrem pokuty budete ďalej posudzovaný ako vodič, ktorý riadil vozidlo pod vplyvom alkoholu.
Elektrická kolobežka na krátkodobý prenájom od spoločnosti Bolt
 

Pravidlá má aj prevádzkovateľ kolobežiek, ale benevolentné

Elektrické kolobežky na krátkodobý prenájom v Bratislave prevádzkuje spoločnosť Bolt. Na Slovensko priniesla know-how a celkový model fungovania zo zahraničia a vo svojich obchodných podmienkach účinných od 1.7.2020 upresňuje aj spôsoby použitia elektrických kolobežiek.

V časti 2 Bezpečnosť na cestách uvádza: (d) neobsluhujte E-vozidlo pod vplyvom alkoholu, drog, liekov alebo iných látok, ktoré môžu zhoršiť Vašu schopnosť bezpečného ovládania E-vozidla;

Spoločnosť v obchodných podmienkach neuvádza, že by jazdu na ich e-kolobežke pod vplyvom alkoholu trestala. Ak sa vyjadruje o pokutách, tak je to v súvislosti s poškodením samotného vozidla.

Cyklisti a alkohol: pokuty nie, problémy pri nehode áno

Na cyklistov platí dvojaký meter. Piť alkohol môžu, ale ak spôsobia na nehodu a nafúkajú, budú mať rovnaký ako problém ako opitý vodič auta.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »