Hyundai vypálil Tesle rybník!

Nekonečný príbeh o bezemisnom kamióne má nečakané rozuzlenie. Zatiaľ čo Tesla ho stále iba sľubuje, Hyundai ho bez veľkých fanfár nielen vyrobil ale rovno poslal do Európy!
Vydané  Text: 
O bezemisných kamiónoch počúvame už dlhé mesiace. O prvenstvo súperili Tesla a Nikola, súťaž kto bude prvý medzičasom okorenili súdnym sporom. Zaujatie vlastným egom využil Hyundai. Vyvinul a spustil výrobu kamiónu, ktorý čerpá energiu z palivových článkov. Automobilka tak potvrdila názor konkurentov, že palivové články rozhodne nie sú slepou uličkou. Veľkú budúcnosť majú v prípade nákladných automobilov a autobusov. ### Prvá séria 10 kusov kamiónov Hyundai XCIENT Fuel Cell je už na ceste k zákazníkovi do Švajčiarska. Do konca roku ich automobilka plánuje priviezť ešte ďalších 30. Vozidlo je poháňané systémom palivových článkov s výkonom 190 kW. Sústava nádrží s celkovou kapacitou približne 32 kg vodíka vozidlu zabezpečuje dojazd približne 400 kilometrov. Obrovskou výhodou, v porovnaní s akumulátorovými elektromobilmi, je dĺžka tankovania vodíka. Natankovanie totiž trvá iba 8 až 20 minút, čo je čas porovnateľný s časom stráveným na klasickej čerpacej stanici. Vozidlo bolo optimalizované pre špecifické potreby špeditérskych firiem ako aj siete čerpacích staníc vo Švajčiarsku. Hyundai medzičasom potvrdil, že pracuje na vozidle určenom na diaľkovú prepravu tovaru s dojazdom 1 000 kilometrov.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!