181-tisíc ľudí hlasovalo o najlepšom hybride. Neprekvapivo zvíťazil Lexus so svojím SUV ponúkaným na Slovensku

Lexus si na svoje konto pripísal ďalšie významné ocenenie za najlepšie hybridné vozidlo.
Vydané  Text: 
Čo má väčšiu váhu? Ocenenie, o ktorom rozhodujú odborníci alebo to, ktoré vyvstalo z hodnotenia anonymnej verejnosti? Hodnotu ocenení možno merať iba veľmi ťažko, do celej veci vstupuje veľké množstvo faktorov, mnohí však majú za to, že práve verejné prieskumy spokojnosti a dotazníky sú cennejšie. V jednej takejto ankete teraz opakovane zvíťazila značka Lexus s modelom NX 300h, ktorý bol zvolený za najlepší hybrid na britskom trhu v súťaži New Car Awards 2020 od vydavateľstva Auto Trader. Do ankety sa zapojilo celkovo 181-tisíc ľudí a hoci všetci jednomyseľne nehlasovali za tento japonský hybrid, najviac hlasov získal práve on. „*Lexus zostáva synonymom kvalitnej technológie, vyspelých pohonov a prémiových interiérov. Ako povedal jeden z jeho majiteľov – je to najkvalitnejšie vozidlo, aké som kedy mal. Žiadny detail nie je chybný, všade len krásne spracované povrchy*,“ hovorí Erin Baker, šéfredaktor redakcie Auto Trader. Lexus NX sa predáva od roku 2014 a v modelovom portfóliu predstavuje kompromis medzi cenou a veľkosťou. Menším modelom je UX a väčším RX, respektíve RX L v sedemmiestnom vyhotovení. Zaujímavosťou je, že Lexus aj na svojich stránkach označuje SUV modely ako crossovery, pritom v našich pomeroch by si označenie crossover vyslúžil skôr iba najmenší UX. Ostatné môžeme považovať za plnohodnotné SUV. V zahraničí Lexus ponúka ešte aj obrovské SUV s názvami LX a GX. Slovenská cena Lexusu NX začína na 45 630 eur, dostupný je s benzínovým alebo hybridným pohonom. Keďže sa nejedná o plug-in hybrid, vozidlo si akumulátor dobíja počas jazdy a vodič nemá možnosť nabíjať ho káblom. Elektrický doplnkový pohon slúži predovšetkým na znižovanie spotreby benzínového motora a znižovanie jeho emisií.

Nový Lexus GX mieri do východnej Európy

Minulý rok debutoval v USA, teraz prichádza na európske trhy. V časoch popularity SUV-čiek, založených na samonosnej konštrukcii, je takéto luxusné terénne vozidlo skutočnou raritou. Aké zmeny urobili Japonci na novom aute?




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »