Škoda podala za minulý rok až 94 patentov! S ktorými z nich sa stretneme v jej automobiloch?

Existuje niekto, kto by nepoznal kultovú škrabku na okno, či praktický odpadkový kôš? Vývojári automobilky nezaháľajú a pre zákazníkov vymysleli ďalšie novinky.
Vydané  Text: 

Vtipné a praktické riešenia, ktoré spríjemňujú používanie automobilov Škoda, sa už stali súčasťou DNA automobilky. Možno sa nad nimi pousmejete, no kto ich používa vie, že spokojnosť občana motoristu tkvie v detailoch. V minulom roku preto vývojári opäť usilovne pracovali a podali 94 patentových prihlášok vynálezov a úžitkových vzorov. Je to veľa čí málo? Nuž v rámci ČR je automobilka sa striebornej priečke, viac patentový úrad zamestnala iba vysoká škola ČVUT. Inovácie pochádzajú z rôznych oddelení firmy, teda nielen z vývoja automobilov a príslušenstva. Veľká časť patentov nájde uplatnenie priamo vo výrobe automobilov. Jedným z nich je napríklad kamerový systém, ktorý s veľkou presnosťou určuje polohu karosérie vo zvarovni. Informácie z kamier umožňujú rýchlu korekciu trajektórie zváracieho robota. Toto riešenie pomáha dosiahnuť presnosť a kvalitu vykonaných zváracích operácií. **Ekologicky aj bezpečne** Skvalitňovanie výrobného procesu je fajn, majiteľa auta však samozrejme zaujímajú skôr hmatateľnejšie nápady. Hoci všetky karty na stôl zatiaľ nevyložila, niektoré už poznáme. Určite zaujímavým a praktickým nápadom je skladacia kolobežka, ktorú možno umiestniť pod dno batožinového priestoru. Takto uložená neobmedzuje batožinový priestor a súčasne je kedykoľvek k dispozícii. Dodajme, že kolobežku si už možno kúpiť v oficiálnom e-shope automobilky, alebo v predajnej sieti.
Ďalšou vtipnou zaujímavosťou, upevňovací „had“. Plastová zarážky, ktoré možno jednoducho prichytiť na koberec už poznáme. Nastupuje univerzálny had, ktorým, vďaka praktickým kĺbovým mechanizmom, možno batožinu doslova obtočiť. Prečo toto už dávno nikoho nenapadlo?
Maják v tme. Takto možno označiť ďalší nápad z dielní Škoda. Osvetlené kotvy bezpečnostných pásov uľahčia pripútanie sa pasažierov s horším zrakom, či manipuláciu s pásmi v tme. Možno si poviete, že podobné drobnosti dieru do sveta automobilizmu nespravia. Čo však dokážu celkom určite je spríjemniť cestovanie na krátke aj dlhé vzdialenosti.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.