Autosalón v Ženeve nebude ani budúci rok a hrozí mu úplný koniec

Jeden z najznámejších autosalónov na svete predáva svoje práva. Ak ich nikto nekúpi, hrozí, že zanikne.
Vydané  Text: 
Tohtoročný autosalón v Ženeve bol jednou z prvých verejných podujatí, ktoré museli byť zrušené kvôli pandémii koronavírusu. Zrušenie výstavy však usporiadateľov pripravilo o viac než 10 miliónov eur. Zachrániť celosvetovú akciu mala pôžička od kantónu Ženeva, ktorá dokonca presahovala požadovanú sumu o takmer 6 miliónov eur. Ako je teda možné, že organizátori teraz reálne uvažujú nad úplným zrušením autosalónu resp. nad jeho predajom? Kantón Ženeva síce svojou štedrou sumou preukázal svoj záujem na zachovaní autosalónu, ale stanovil si podmienky, ktoré zrejme nebude môcť usporiadateľ dodržať. Prvá splátka vo výške 933 000 eur je splatná už v júni budúceho roka. Automaticky sa totiž počítalo s tým, že autosalón prebehne začiatkom budúceho roka a so splátkou teda nebude žiaden problém. Realita je však taká, že po prieskume u vystavovateľov, ktorého cieľom bolo zistiť, či sa v roku 2021 akcie zúčastnia, usporiadatelia zistili, že väčšina z nich by preferovala až rok 2022. **Autosalón v Ženeve je teda budúci rok definitívne zrušený** a jeho usporiadatelia ponuku pôžičky v máji tohto roka odmietli. Aby mimoriadne obľúbený autosalón úplne nezanikol, prišli s novým riešením, ktoré by mohlo situáciu ešte zachrániť. Ponúkli práva na usporiadanie autosalónu na predaj a s ponukou oslovili samotné výstavisko Palexpo. Ak všetko dobre dopadne a Palexpo práva kúpi, je celkom jasné, že v budúcnosti táto akcia prinesie výstavisku ešte nemalé zisky. Za minulé roky boli zisky pre región z autosalónu vyše 186 miliónov eur ročne.

AKTUÁLNE: Ženevský autosalón zrušený! Môže za to koronavírus

Švajčiarsko hlási prvého človeka nakazeného koronavírusom, ktorý prednedávnom navštívil Taliansko. Tamojšia vláda zakázala hromadné podujatia nad 1000 ľudí.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »