Pri Senci otvorili prvú slovenskú rýchlonabíjačku IONITY. Je výkonnejšia ako dnešné najlepšie elektromobily

Slovensko sa zapojilo do medzinárodného projektu IONITY otvorením prvej domácej nabíjacej stanice na významnom dopravnom ťahu pri diaľnici D1 medzi Bratislavou a Sencom.
Vydané  Text: 
Slovensko môže hrdé na to, že sa stalo súčasťou medzinárodného projektu IONITY, v ktorom je zúčastnených hneď niekoľko veľkých automobiliek a ďalších veľkých spoločností. Cieľom projektu IONITY je sprístupniť dlhé trasy elektromobilmi tým, že sa na významných dopravných tepnách v Európe rozmiestni viac ako štyristo rýchlonabíjacích staníc.
Tá pri Senci hneď pri výjazde z diaľnice D1 (na obojsmernej trase Bratislava-Trnava) poskytuje priestor pre nabíjanie dvoch elektromobilov alebo plug-in hybridov, pričom jej maximálny príkon dosahuje závratných 350 kWh. To je údaj, ktorý prekonáva všetky súčasné elektromobily. Za ideálnych podmienok tak budú mať majitelia elektromobilov akumulátory dobité v priebehu niekoľkých minút, respektíve niekoľkých desiatok minút. Nabíja sa prostredníctvom kombinovaného konektora CCS, ktorý je európskym štandardom pre elektromobily a plug-in hybridy. Používanie nabíjacích staníc IONITY je spoplatnené. Za jednu kilowatthodinu zákazník platí 0,79 € alebo hodnotové ekvivalenty podľa lokálnej meny. IONITY nevydáva konvenčné karty, platby sa realizujú smartfónom alebo prostredníctvom online rozhrania [payment.ionity.eu](https://payment.ionity.eu/#/app/home), ktoré automaticky zistí, kde sa s autom práve nachádzate.
Slávnostné otvorenie nabíjacej stanice, ktorá sa nachádza priamo v areáli čerpacej stanice SHELL blízko priemyselného komplexu pri Senci, bolo sprevádzané veľkým mediálnym záujmom a zvedavými pohľadmi ľudí prechádzajúcich autami. Pre účely prezentácie technológií boli na podujatia pristavené elektrické a elektrifikované vozidlá značiek Porsche, Mercedes-Benz, Audi a BMW. Práve majitelia automobilov týchto značiek budú typickými zákazníkmi nabíjačiek IONITY. Zaujímavosťou je vyjadrenie predstaviteľov projektu, že IONITY sa nepovažuje za konkurenciu pre ostatných poskytovateľov nabíjacích služieb pre elektrifikované vozidlá. Cieľ budovania IONITY spočíva v komfortnom prekonávaní dlhých vzdialeností naprieč kontinentom.
V Českej republike sa v súčasnosti nachádza iba jedna nabíjacia stanica IONITY, avšak v Maďarsku sú tri (jedna na slovenskom pohraničí) a v Rakúsku až 16. V Európe je momentálne vo výstavbe viac ako 30 ďalších rýchlonabíjacích staníc, ani jedna z nich však nie je na východ od Slovenska a tiež nikde inde v našej krajine.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!