Opel má prvú elektrickú dodávku Vivaro-e, v cene ponúkne obrovské množstvo techniky

Opel Vivaro-e je jediné kompaktné elektrické ľahké úžitkové vozidlo s voliteľným ťažným zariadením priamo z výroby.
Vydané  Text: 
Opel Vivaro-e je prvé plne elektrické úžitkové vozidlo od značky Opel a zaujímavosťou je, že sa vyrába v tom istom výrobnom závode ako verzia s naftovým motorom. Trh s elektrickými úžitkovými vozidlami môže byť pre automobilky veľmi lukratívny. Viaceré z nich začínajú s predstavovaním a uvádzaním týchto modelov na trh a prípadné ďalšie štátne podpory pre podnikateľov môžu významnejšie dopomôcť k popularite elektromobility v oblasti s prevozom tovaru. Elektrická dodávka Vivaro-e má moderný vzhľad, ktorý však násilne nevtŕča z radu, výrobca sa viac ako na upozorňovanie na elektrický pohon sústredil na funkčnú stránku vozidla.
### Dojazd, akumulátory, motor a nosnosť Elektrický dojazd je podľa metodiky WLTP 230 alebo 330 kilometrov, elektromotor disponuje maximálnym výkonom 100 kW (136 k) a najvyšším krútiacim momentom 260 Nm. Charakteristika motora je iba jedna, ale zákazník si môže vybrať spomedzi dvoch veľkostí lítiovo-iónových akumulátorov. Ten výkonnejší z nich s kapacitou 75 kWh ponúkne dojazd na úrovni 330 km, zatiaľ čo dostupnejšia verzia s max. 50 kWh ponúka dojazd 230 km. Akumulátory sú umiestnené pod ložným priestorom tak, aby neobmedzovali jeho používanie. V závislosti od trhu a infraštruktúry má model Vivaro-e v štandardnej výbave trojfázovú palubnú nabíjačku s výkonom 11 kW alebo jednofázovú s výkonom 7,4 kW. Hodnoty užitočného zaťaženia sú podľa slov výrobcu porovnateľné s hodnotami podobných vozidiel LCV so spaľovacím motorom: užitočné zaťaženie 1 275 kg, ktoré ponúka Vivaro-e, je takmer rovnako vysoké ako užitočné zaťaženie verzie Cargo S s 2,0-litrovým vznetovým motorom (maximálne užitočné zaťaženie 1 405 kg). Elektrické Vivaro-e bude k dispozícii hneď v niekoľkých vyhotoveniach: dvojkabína, podvozok s kabínou či mikrobus. Dodávka disponuje objemom nákladového priestoru až 6,6 m3 a je jediným elektrifikovaným vozidlom **od akéhokoľvek výrobcu automobilov**, ktoré už **z výroby ponúka voliteľné ťažné zariadenie** s maximálnou ťažnou kapacitou 1 000 kg.
### Palubná technika Z technologického hľadiska je nový Opel Vivaro-e poriadne *nabitým vozidlom*. Prostredníctvom služby OpelConnect umožní vzdialenú kontrolu vozidla, stavu nabitia akumulátora alebo naprogramovať čas nabíjania či klimatizáciu. To všetko cez displej mobilu. Podobne ako jeho súrodenci so spaľovacím motorom, aj Vivaro-e ponúka nezvyčajne širokú paletu asistenčných systémov, ktoré zvyšujú bezpečnosť profesionálnych vodičov. Okrem projekčného displeja obsahuje asistenčný systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu, rozšírený systém rozpoznávania dopravných značiek, systém sledovania únavy vodiča, inteligentný tempomat, systém upozornenia na hroziacu čelnú zrážku a systém automatického núdzového brzdenia. Ultrazvukové snímače v prednom a zadnom nárazníku upozorňujú vodiča na prekážky pri parkovaní a sledujú oblasť mŕtveho uhla. V závislosti od úrovne vybavenia sa na sedempalcovej dotykovej obrazovke zobrazuje 180-stupňový obraz zo zadnej kamery. Informačno-zábavné systémy Multimedia Radio a Multimedia Navi Pro, ktoré ponúka model Vivaro-e, sa dodávajú s veľkou 7,0-palcovou dotykovou obrazovkou. Oba ponúkajú možnosť integrácie mobilných telefónov prostredníctvom systémov Apple CarPlay a Android Auto. Systém Multimedia Navi Pro okrem toho obsahuje európsku navigáciu s 3D zobrazením. [GALLERY id=30694]




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.