Rodinné auto snov? Veľká Toyota Highlander príde do Európy!

Obrovské SUV bolo doteraz vyhradené len pre trhy mimo Európy, po modeli Camry to však chce Toyota skúsiť aj s veľkým Highlanderom. Ten hierarchicky obsadí miesto nad aktuálnou RAV4, pričom vďaka dĺžke až 4 950 mm ponúkne pohodlné sedenie až pre sedem dospelých osôb. **Vyššie osoby by nemali mať problém ani v treťom rade vďaka posuvnej strednej… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Obrovské SUV bolo doteraz vyhradené len pre trhy mimo Európy, po modeli Camry to však chce Toyota skúsiť aj s veľkým Highlanderom. Ten hierarchicky obsadí miesto nad aktuálnou RAV4, pričom vďaka dĺžke až 4 950 mm ponúkne pohodlné sedenie až pre sedem dospelých osôb. **Vyššie osoby by nemali mať problém ani v treťom rade vďaka posuvnej strednej lavici v rozsahu až 180 mm,** čo by malo zabezpečiť dostatok komfortu všetkým pasažierom.
**Batožinový priestor má objem 685 litrov, pri využití priestoru pod podlahou a sklopení všetkých operadiel druhého a tretieho radu sa miesto pre náklad zväčší až na maximálnych 1909 litrov.** Okrem priestoru však novinka ponúkne aj dostatok zábavy. Vo výbave európskej verzie dostaneme napríklad 12,3-palcový infotainment s navigáciou a podporou rozhrania Apple CarPlay a Android Auto, head-up displej, priehradku pre bezdrôtové nabíjanie telefónov, ventilované sedadlá či digitálne spätné zrkadlo. Samozrejmosťou tiež budú všetky známe asistenčné systémy udržiavajúce vozidlo bezpečne na ceste.
Otázkou je, či ponúkaná pohonná jednotka bude pre veľké SUV dostatočná. Toyota má v pláne zaradiť do ponuky 2,5-litrový hybridný systém s akumulátormi a elektromotorom, ktorý bude slúžiť aj pri používaní inteligentnej štvorkolky. **Systémový výkon ústrojenstva dosahuje skôr priemerných 224 koní (165 kW),** spotreba by však mala dosahovať zaujímavých 6,6 l / 100 km. K dispozícii budú tiež viaceré jazdné režimy (Eco, Normal, Sport a Trail), ktoré možno použiť aj v čase, keď sa vozidlo pohybuje v elektrickom režime. Dovolenkárov určite poteší aj možnosť ťahať až dvojtonové prívesy. Slovenské ceny momentálne nie sú k dispozícii, no plánovaný príchod novinky sa predpokladá už začiatkom roka 2021.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »