Výsledky veľkonočnej policajnej akcie opäť prekvapili, opilcov za volantom máme stále viac

Oproti minulému roku narástol celkový počet dopravných nehôd, ako aj počet nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu.
Vydané  Text: 
Výsledky [spoločnej preventívne akcie](http://www.minv.sk/?tlacove-spravy-2&sprava=alkoholom-za-volantom-je-pre-zodpovedneho-cloveka-tabu-nielen-pocas-velkonocnych-sviatkov) zameranej na alkohol za volantom počas veľkonočných sviatkov políciu a pivovarníkov nepotešili. Počas veľkonočných sviatkov polícia výrazne posilnila počet hliadok, ktoré sa zameriavali na alkohol za volantom. Do akcie bolo zapojených 432 policajných hliadok, ktoré od Veľkonočného piatku do Veľkonočného pondelku zastavili celkovo 8 631 vodičov. **U 43 vodičov bolo zistené požitie alkoholu**, čo predstavuje 0,5% skontrolovaných. Oproti minulému roku je to **nárast o 0,1 %.** Alkohol za volantom sa vyskytoval hlavne u mužov (nafúkalo 0,6 % skontrolovaných), u žien podiel vodičiek pod vplyvom alkoholu podiel predstavoval len 0,02% skontrolovaných. **Najviac opitých vodičov zastavili hliadky v Banskobystrickom kraji** (14 = 33%) a Bratislavskom kraji (9 = 20%), najmenej v Nitrianskom kraji – jedného vodiča (2%). Nepotešili ani **celkové čísla vypovedajúce o nehodovosti na cestách počas veľkonočných sviatkov**. Medziročný nárast počtu dopravných nehôd vodičov motorových vozidiel bol o 30% (celkovo 86 nehôd), nárast počtu nehôd pod vplyvom alkoholu bol o 53% (celkovo 23 nehôd). Dopravné nehody pod vplyvom alkoholu tak tvorili viac ako štvrtinu (27%) všetkých nehôd spôsobených vodičmi, čo predstavuje nárast o 4%. Jediná dobrá správa je, že rovnako ako minulý rok nebol počas Veľkej noci pri dopravných nehodách pod vplyvom alkoholu usmrtený ani jeden človek, a počet ťažko zranených klesol z troch na 2 osoby. „O akcii sme informovali v dostatočnom predstihu, výsledky nás preto nemilo prekvapili. Okrem avizovaných preventívnych a osvetových akcií zvýšime aj represívne kontroly – alkohol za volantom je neprípustný,“ zdôraznil šéf dopravnej polície Prezídia Policajného zboru, plk. Ľuboš Rumanovský. „Tieto výsledky nás – hlavne po dobrých číslach v minulom roku – sklamali. Dúfali sme v ďalší pokles, alebo aspoň nezvýšenie, nehodovosti pod vplyvom alkoholu. Preto budeme o to intenzívnejšie upozorňovať na riziká zostatkového alkoholu za volantom,“ hodnotí výsledky preventívnej akcie Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu: „V prevencii a neustálej osvete vidíme význam. Aj preto plánujeme ďalšie akcie počas leta, ako aj iné osvetové aktivity, ktorými budeme veľmi jasne apelovať na vodičov, aby nepili alkohol ak šoférujú.“

Čo presne s vami robí alkohol za volantom? A kedy skutočne strácate kontrolu?

Sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu môže mať fatálne následky. Aký vplyv má alkohol na schopnosť šoférovať a kedy sa stáva naozaj nebezpečným? Odpovede na tieto otázky nájdete v našom článku.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!