Spaľovacie motory dostanú ďalšiu šancu, môžu im pomôcť syntentické a biopalivá

Práve biopalivá by mohli byť tým zázrakom, ktorý zachráni klasické spaľovacie motory v autách.
Vydané  Text: 
Samotné spaľovacie motory nie sú ten pravý problém udržateľnosti a ekologickej nezávadnosti osobnej dopravy. Skutočným problémom sú súčasné palivá, ktoré ako vedľajší produkt spaľovania vytvárajú pevné častice a škodlivé plyny, napríklad oxid uhličitý a oxidy dusíka. Tieto plyny sa ale dajú redukovať technickými prostriedkami a správnym pomerom biozložiek v palivách. Biopalivá a syntetické palivá by preto mohli byť tým podnetom, ktorý spaľovacie motory potrebujú, aby sa zachránili pre ďalšie generácie. Momentálne preferované elektromobily majú totiž stále niekoľko významných nedostatkov, ktoré z nich robia eventuálnu hrozbu pre zdravie, bezpečnosť, ale i takú ekonomiku. Jedná sa predovšetkým o technológie batérií závislé na ťažbe ľahko vyčerpateľných zdrojov za podmienok, ktoré sú častokrát údajne v rozpore s ľudskými právami a ekologickou bezpečnosťou. Napríklad Mazda je presvedčená o tom, že jej alternatívnym palivom je biopalivo z mikrorias. Mazda v tomto úsilí vytvoriť spoľahlivú a veľkokapacitnú metodiku výroby takýchto palív spolupracuje na výskume s Hirošimskou univerzitou a Tokijským technologickým inštitútom. Magazín Electrek cituje nasledovné vyjadrenie Mazdy: > Očakávajúce, že spaľovacie motory v kombinácii s nejakou formou elektrifikácie budú stále predstavovať približne 95 percent vozidiel, ktoré sa budú vyrábať v roku 2030; a že kvapalné palivo zostane v automobilovom priemysle dominantné najmenej do roku 2040; spoločnosť Mazda považuje obnoviteľné kvapalné palivo za nevyhnutné pre drastické zníženie CO2. Svet individuálnej dopravy sa mení a elektromobilita nám už len neklope na dvere, rovno ich vykopla a núti nás, aby sme na ňu upriamovali pozornosť. Jedná sa o revolúciu, ale jednou z rozumných ciest bude dať šancu evolúciu, technologickému pokroku a ďalšiemu vylepšovaniu ako spaľovacích motorov, tak i palív. Možno práve tu je skrytý ten pravý kľúč k uhlíkovej neutralite osobnej dopravy.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.